ARTISTI LANTO COMMUNCATION 

Valentin Gheorghiu

Nascut la Galati in 21 martie 1928, a inceput sa cante la pian la varsta de 5 ani, apoi, din 1953, a continuat studiul cu Constanta Erbiceanu, abordand si compozitia cu Mihail Jora. La recomandarea lui George Enescu, a plecat cu o bursa la Conservatorul din Paris, debutand apoi pe scena Ateneului Roman, la doar 15 ani, in compania Filarmonicii Bucurestene, la pupitru fiind George Enescu. Fiind un pianist exemplar, a castigat premii importante precum Mentiunea I „George Enescu” sonata pentru pian, premiul „George Enescu” al Academiei Romane pentru compozitie. Recent, Valentin Gheorghiu a devenit membru de onoare al Academiei Nationale de Muzica din Bucuresti.

Roxana Gheorghiu

Dupa absolvirea Conservatorului isi incepe cariera didactica fiind mai intai profesoara de pian la Liceul George Enescu din Bucuresti, iar din anul 1992, lector la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Impreuna cu Valentin Gheorghiu formeaza un duo de mare succes (la doua piane sau patru maini), prezent pe scene de concert din Romania si strainatate. In anul 1994 i-a fost conferita Medalia Festivalului si Concursului International „Dinu Lipatti”, iar in 2002, „Diploma de excelenta”, cu prilejul semicentenarului Filarmonicii „P. Constantinescu” din Ploiesti. In anul 1994 a inregistrat, alaturi de Valentin Gheorghiu si impreuna cu Orchestra Nationala Radio, Concertul in Fa major pentru doua piane si orchestra de W.A. Mozart. 

Valentina Gheorghiu

A inceput studiul pianului de la varsta de 5 ani continuand la Liceul “George Enescu” si apoi studenta la UNM Bucuresti, obtinand licenta la specializarea interpretare muzicala (pian). In urma concursului pentru master, sustinut in 2010 la Haute Ecolo de Musique Geneva, este acceptata ca „admission prioritaire”, la clasa prof. Nelson Goerner (2010-2012). Tanara pianista a participat la numeroase competitii nationale si internationale, fiind laureata a Concursului International „Jeunesse Musicale” - 1993 si a Olimpiadei Nationale de Muzica - 1998. De asemenea, a sustinut recitaluri si concerte la Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Bacau, Iasi, Ploiesti si Bonn - 2009 (concert care s-a bucurat de un mare succes).

Gabriel Croitoru

Absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, Gabriel Croitoru a sustinut recitaluri ca solist pe marile scene ale lumii: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, S.U.A., China, Cehia, Bulgaria, fosta U.R.S.S., Ungaria, Romania s.a. A aparut, de asemenea, ca solist cu orchestra in peste 800 de concerte publice in compania unor orchestre importante ca: London Royal Philharmonic, Lucerne Chamber Orchestra, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Marseille Orchestral Ensemble, Queen Sofia Chamber Orchestra precum si orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Lyon, Galicia, Salonic, Sevilla Cannes, Nisa si a numeroase orase din Romania. Apreciat pentru tehnica sa de insusi Yehudi Menuhin, Gabriel Croitoru canta, din 2008, la vioara Guarneri Del Gesu, care i-a apartinut marelui compozitor George Enescu.

Simina Croitoru

Nascuta la Bucuresti in 1990, intr-o familie de muzicieni, Simina Croitoru s-a dovedit de foarte tanara un talent iesit din comun. Indrumata de parintii sai, Ioana si Gabriel Croitoru, la varsta de sapte ani cucereste premiul I la concursurile internationale „George Enescu” de la Tulcea si „Citta di Stressa” din Italia. Eleva a liceului de muzica „George Enescu” din Bucuresti, la clasa profesoarei Carmen Runceanu, Simina Croitoru obtine premiul I la toate olimpiadele si concursurile nationale si internationale la care a participat. A sustinut recitaluri pe marile scene bucurestene. Intre anii 1998-2010 a avut numeroase aparitii in concert, alaturi de mari orchestre nationale si internationale (Orchesta Simfonica „Bucuresti”, Orchestra Simfonica „Sonderhausen”-Germania, Orchestrele Filarmonice din Brasov, Oradea, Ploiesti, Galati, Sibiu, Tg. Mures, Cluj, Bacau, Botosani, Craiova, Arad, Suceava, Ramnicu Valcea). A participat, de asemenea, la o serie de turnee artistice si a sustinut concerte televizate in Italia, Austria, Germania, Elvetia, Republica Ceha, Ungaria, Turcia.

Andrei Licaret

Andrei Licaret s-a nascut pe 11 septembrie 1982, in Bucuresti. A inceput studiile de pian la varsta de 5 ani, cu tatal sau, Nicolae Licaret. A urmat cursuri de Master, din cadrul Facultatii de Compozitie (UNMB), la clasa prof. dr. Dan Dediu. In prezent studiaza cu pianistul francez Jacques Rouvier la Universität Der Künste Berlin si urmeaza cursuri de master la Baltimore (Peabody Conservatory) cu Leon Fleisher. A participat la numeroase concursuri nationale si internationale obtinand numeroase premii, dintre care amintim Premiul I la Concursul International „Jeunesses Musicales”, - Premiul I la Concursul de pian „Yamaha”, - Marele Premiu la Concursul International „Lorry Wallfisch”, - Premiul I la Concursul „Mihail Jora”, - Premiul al II-lea al concursului de pian din cadrul cursurilor internationale Tel-Hai (Israel), - Premiul al II-lea la concursul din Shreveport, Louisiana.

Cvartetul Arcadia

Cvartetul de coarde „Arcadia” a luat fiinta in 2006. Tinerii interpreti Ana Török, Rasvan Dumitru, Traian Boala si Török Zsolt - membri si ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj - si-au incheiat recent studiile la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Inca de la inceput, ansamblul a beneficiat de indrumarea violonistului Nicusor Silaghi, membru al Cvartetului „Transilvan”. De curand, ansamblul a castigat o bursa de perfectionare cu Cvartetul londonez „Belcea”, oferita de Institutul Cultural Roman, in colaborare cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti. Cvartetul „Arcadia” a castigat in aprile 2012 Premiul I si Premiul Beethoven, in finala competitiei Wigmore Hall London.

Liviu Prunaru

Liviu Prunaru studiaza vioara intai in orasul sau natal, Craiova, apoi la invitatia violonistului Alberto Lysy merge sa se formeze la Academia Menuhin din Elvetia (1990), urmand sa isi completeze ulterior pregatirea la New York. In 2006 se implineau 14 ani de cand violonistul preda la Academia Menuhin si, tot atunci, devenea concert-maestru al Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam – cotata in 2008 drept cea mai buna orchestra din lume. Liviu Prunaru este in prezent Konzertmeister in orchestra „Concertgebouw” din Amsterdam si, in acelasi timp, profesor de vioara la „Academia Menuhin” din Gstaad (Elvetia). Liviu Prunaru canta de trei ani pe vioara Stradivarius „Pachoud”, creata in anul 1694, pe care a primit-o de la Orchestra din Amsterdam, pentru a o folosi atat timp cat colaboreaza cu institutia.

Valentina Prunaru

Detinatoare  a  unui  bogat  palmares  competitional,  este  castigatoarea  Premiului  al  II-lea  (Concursul  International  „Rodolfo  Lipizer”),  unde  a  mai  fost recompensata, pentru interpretarea deosebita a unor lucrari de Bach si Mozart, inclusiv cu Premiul special; tot Premiul al II-lea i-a revenit si la prestigiosul Concurs International „Valsesia Musicale”. Absolventa a Conservatorului din Sankt Petersburg si a Academiei Internationale de Muzica „Menuhin” din Gstaad - Elvetia, Valentina Svyatlovskaya-Prunaru este membra, din anul 2007, a renumitei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam. Instrumentul pe care canta este o valoroasa vioara istorica faurita in anul 1676 – Guarneri „Maria Theresia”.

Maruxa Llorente

Din anul 1989 preda pianul la Conservatorul Superior de Muzica din San Sebastian. A obtinut premiul intai la pian si muzica de camera la Conservatorul din Paris si cucereste premiul Radio France, Premiul Rosita Lopez Comunion si Rosa Sebater si premiul intai la Concursul International de la Albacete-Spania. A colaborat cu artisti de prestigiu precum violoncelistii: Marin Cazacu, Natalia Shakovskaya, Asier Polo, Bernard Greenhouse, Lluis Claret si violistii Cristian Ifrim, Tasso Adamopoulos , Pasquier si Gerard Cousse. Inregistrarile sale cu muzica compozitorului spaniol Alberto Iglesias - nominalizate la premiile Oscar - se bucura de un deosebit succes in intreaga lume. Este invitata cu formatia sa „Claret Piano Quartett” la Festivaluri internationale de prestigiu din Spania, Italia, Franta, Portugalia, Germania si Belgia.

Cristian Ifrim

Dupa terminarea studiilor universitare, in 1979, devine membru al orchestrei Filarmonicii „G.Enescu”. Fondeaza un cvartet de coarde si, in 1984, obtine cu această formatie premiul al III-lea la Concursul International de la Colmar (Franta). Din 1984 se stabileste în Spania, obtinand prin concurs postul de violonist al Orchestrei Simfonice de Euskadi. Dupa 6 luni incepe studiul violei si prin concurs obtine postul de prim violist al aceleiasi orchestre. Din 1991 este titular la catedra de vioara si viola la Conservatorul Superior de Muzica din San Sebastian. A colaborat in diferite formatii camerale cu artistii de mare prestigiu. A repurtat mari succese in turneele din tari asiatice. Recent a efectuat un turneu de concerte in Franta cu Orchestre Nationale de Lille sub bagheta maestrului Dmitri Sitkovesky interpretand, impreuna cu violonistul de origine romana Cristian Iaciu, Simfonia concertanta pentru vioara si viola de W.A.Mozart.

Dorin Marc

In 1998 a fost docent la Academia de Muzica din Nurnberg unde din 2003 a devenit profesor. Inca din anii de studiu a obtinut Premiul I la competitiile nationale, in 1968 a primit Premiul criticii muzicale, iar pe plan international a cucerit laurii concursurilor de mare prestigiu de la Markneukirchen - Germania (1979, 1981), Geneva - Elvetia (1978, 1983), ARD Munchen (1979, 1985), Mittenwald - Germania (1991 - obtinand pe langa Premiul I si statutul de membru pe viata in Societatea Internationala a Contrabasistilor). A sustinut numeroase concerte in compania filarmonicilor din tara, dar si alaturi de orchestre din Bulgaria, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Ungaria, Spania, Suedia, Danemarca.  A sustinut cursuri de maiestrie in Germania (Koblenz, Kirchseeon), Italia (Lanciano, Fermo, Pescara, Bologna, Mantova, Piacenta), Suedia (Malmo), Spania (San Sebastian), precum si la Sinaia si Bucuresti.

Roxana Oprea

Roxana Oprea - vioara, a absolvit UNMB la clasa celebrului violonist Gabriel Croitoru si este in prezent angajata a Filarmonicii de Stat din Targu-Mures. Laureata a multor concursuri de interpretare nationale si internationale, s-a perfectionat in 2009 la Londra cu Adrian Butterfield  si in Finlanda cu Erkki Lahesmaa. A  participat la turnee in  Marea Britanie, Germania, Ungaria, Franta. Este  membra a Orchestrei Nationale de Tineret, sub indrumarea dirijorului Cristian  Mandeal.

Cristian Andris

Ladislau-Cristian Andris a participat la cursurile de maiestrie interpretativa ale unor Academii de prestigiu: Academia Gustav Mahler din Potenza - Italia (2006, 2007, 2008), Academia Gustav Mahler din Ferarra - Italia (2006), Academia Carl Flesch din Baden - Baden - Germania (2008), Academia din Goslar - Germania (2008), Academia din Santander - Spania (2009) unde a studiat cu profesori precum Tabea Zimmermann, Hatto Beyerle, Hartmut Rohde, Barbara Westphal, Walter Küssner, Tanja Christ, Gruia Dan Mitu si Andra Darzins. Ladislau Cristian Andris a castigat mai multe premii atat in Romania cat si in strainatate sustinand concerte in Germania, Franta, Spania, Anglia, Polonia, Romania, Italia si Elvetia.

Mihaela Martin

A studiat la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti cu profesorul Stefan Gheorghiu, care, la randul sau, fusese elev al lui Eduard Caudella, George Enescu si al lui David Oistrah. Laureata la multe concursuri internationale, incluzand Concursul Ceaikoski de la Moscova din 1978, respectiv cele din Bruxelles, Indianapolis, Indiana (din Statele Unite), Montreal (din Canada), Sion (din Elvetia), Mihaela Martin a debutat ulterior concertistic la Carnegie Hall si la US Congress Library, de unde a primit calificative maxime. Au urmat numeroase concerte in Belgia, Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia, Noua Zeelanda, Rusia, Suedia si in multe alte tari. In 2003 a infiintat cvartetul Michelangelo, impreuna cu Nobuko Imai, Frans Helmerson si Alexander Kerr. Canta la o vioara construita de Giambattista Guadagnini in anul 1748.

Frans Helmerson

Violoncelistul de origine suedeza Frans Helmerson si-a inceput pregatirea muzicala sub indrumarea lui Guido Vecchi in Göteborg, continuandu-si studiile alaturi de Guiseppe Selmi la Roma si William Pleeth in Londra. Sergiu Celibidache si Mstislav Rostropovich au avut o contributie decisiva in dezvoltarea sa ca artist. In 1971 a castigat unul dintre cele mai cunoscute premii muzicale pentru violonisti, Competitia Cassado din Florenta - primul dintre multe alte premii ce aveau sa urmeze. Turneele l-au purtat in nenumarate tari din Europa precum si in Japonia, Rusia, America de Sud, Australia, Noua Zeelanda si SUA. Frans Helmerson interpreteaza alaturi de orchestre de renume, iar concertele si inregistrarile sale se bucura de o deosebita apreciere critica.

Steluta Radu

Este laureata  a  numeroase  concursuri  internationale.  A  realizat  numeroase  turnee  in  Europa,  Japonia,  Canada.  A  fost  invitata  sa  participe  la  festivalurile internationale de la Bucuresti, Fermo, Salonic, Bordeaux si Halle.  In cei 30 ani de activitate (peste 550 de concerte si recitaluri) Steluta Radu a colaborat cu numerosi muzicieni de prestigiu: dirijorii - Cristian Mandeal, Remus Georgescu; violonistii - Mihaela Martin, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Alexandru Tomescu, Marco Fornacciari; cellistii - Diana Lighetti, Marin Cazacu, Heinrich Klug, Mihail Jojatu, Mihai Marica; contrabasistii - Ovidiu Badila, Dorin Marc, Claudio Gonella; Adrian Jojatu (fagot); Pierre Yves Artaud, Ion Bogdan Ștefanescu (flaut); Ruxandra Donose, Ioana Bentoiu, Ionel Voineag, Eduard Tumagianian (canto); „Livschitz” - trio, „Christopher” - quartet, „Aria” - quartet, „Enescu” - trio etc. Este Conf. univ. dr. la catedra de Pian Principal a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti si autoarea a doua volume de specialitate dedicate compozitorului Pascal Bentoiu.

Marin Cazacu

Nascut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul, mai intai, la Liceul de Muzica nr. 1 din Bucuresti cu prof. Ion Urcan, iar apoi la Universitatea Nationala de Muzica din acelasi oras cu renumitii profesori Serafim Antropov si Aurel Niculescu. Este director artistic al Festivalului International „ Enescu si muzica lumii” ce se desfasoara in fiecare vara la Sinaia, din anul 1999. Pentru organizarea acestui Festival si a infiintarii primei Orchestrei Nationale de Tineret a primit in anul 2008 Premiul Revistei VIP si Premiul revistei Actualitatea muzicala pentru „ Proiectul anului”. In 5 mai 2008 a organizat la Ateneul Roman concertul extraordinar Violoncellissimo, concert demn de cartea recordurilor, la care au participat 60 de violoncelisti reuniti intr-o orchestra dirijata de maestrul Cristian Mandeal. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internationale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna si Belgrad si canta pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).

Cristian Mandeal

Nascut in 1946, Cristian Mandeal a studiat pianul, compozitia si dirijatul la Brasov si Bucuresti, urmand apoi cursurile de maiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin si ale lui Sergiu Celibidache la München. A colaborat cu orchestre de prestigiu din toata lumea, cu solisti de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de vara si a predat cursuri de maiestrie). Cristian Mandeal a dirijat in 32 de tari si in 25 de capitale ale lumii. Cariera sa a inceput cu orchestrele din Targu Mures, Cluj si Bucuresti. Incepand din 2005 a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester. Pana in 2002 a fost Director artistic al Orchestrei Simfonice Haifa din Israel, iar pana in 2003 a fost dirijor rezident al Orchestrei Haydn di Bolzano e Trento din Italia. A fost Director Artistic al Festivalului si Concursului International George Enescu, editiile 2001 si 2003. A dirijat balet, precum si opera Stiffelio de Verdi la Opera de Stat din Viena. Cristian Mandeal este un promotor al muzicii lui Enescu, un capitol aparte reprezentandu-l capodopera Oedipe, dirijata la Opera Nationala Romana din Bucuresti, la Deutsche Oper din Berlin si in versiune de opera-concert la Festivalul International de la Edinburgh, editia 2002.

Horia Andreescu

Horia Andreescu este dirijor sef al Orchestrelor Radio, dirijor colaborator permanent al Filarmonicii „George Enescu”, fondator si dirijor al Orchestrei de Camera „Virtuozii din Bucuresti”. Este de asemenea profesor asociat doctor al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. Detine numeroase premii nationale si internationale. Decorat cu Ordinul „Pentru Merit” in grad de Mare Ofiter in anii 2000 si 2006. Cariera sa dirijorala include trei pozitii de dirijor oaspete permanent (continua sa fie invitat) la: Orchestra Simfonica Radio Berlin, Filarmonica din Drezda si Mecklenburgische Staatskapelle Schwerin. Continua sa colaboreze cu numeroase alte orchestre internationale si cu orchestre romanesti. A intreprins turnee in Germania, Marea Britanie, Japonia, Austria, Spania, Italia, Olanda, Grecia, Turcia, Croatia etc. A colaborat cu toate varfurile artei muzicale romanesti, iar dintre solistii straini din concertele sale ii amintim pe Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Oleg Kogan, Vladimir Repin, Misha Maisky, Victor Tretiakov, Leonidas Kavakos, Natalia Gutman, Elisabeth Leonskaia, Michael Roll, Dimitri Alexeev, Rudolf Buchbinder, Zoltan Kocsis, Eliso Virsaladze, Sharon Kam, Chistian Lindberg etc.

Orchestra Romana de Tineret

Prima orchestra simfonica de tineret din Romania a luat fiinta la Sinaia in vara anului 2008, la initiativa violoncelistului si directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundatiei „Prietenii muzicii - Serafim Antropov”. Pregatirea tehnica și artistica este asigurata de la infiintare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Romana de Tineret  – spirit enescian si traditie europeana” a pornit din necesitatea racordarii tinerei generatii de muzicieni romani la exigentele si aspiratiile artistice europene. Evolutia impresionanta si succesele obtinute in acesti cinci ani de existenta, ce a culminat cu prezenta in cadrul Festivalului International „George Enescu”, confirma asteptarile acestui proiect foarte apreciat de public si elogiat de critica de specialitate. In noiembrie 2011 Orchestra  a devenit membra a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), iar in anul 2012 a fost  invitata sa sustina concerte de prestigiu la Paris, Strasbourg si la Festivalul International „Young Euro Classic” de la Berlin. Conducerea Lanto Communication este  mandra ca a sprijinit aceasta orchestra inca de la inceputul carierei sale și ca a oferit orchestrei posibilitatea de a sustine un concert pregatitor inaintea celui de la Berlin. Cronicile din presa berlineza exprima in termeni foarte clari calitatea acestei orchestre. 

Orchestra Romanian Simfonietta

A debutat in anul 2010 in cadrul Festivalului International „Enescu si muzica lumii” la Sinaia. Orchestra este pregatita de maestrul Horia Andreescu si a fost infiinfata, ca si Orchestra Romana de Tineret, tot la initiativa si implicarea violoncelistului Marin Cazacu. Abordarea unor capodopere din repertoriul clasic si romantic a pornit din necesitatea apropierii tinerilor muzicieni romani de marea muzica simfonica si de la ideea de a-i uni in cea mai impresionanta munca de creatie si responsabilitate individuala si colectiva. La fel ca si sora ei mai mare „Orchestra Romana de Tineret”, dupa pregatirea din aceasta vara de la Sinaia, Orchestra Romanian Sinfonietta a debutat la Ateneul Roman, in cadrul Festivalului „Magic Summer”, pe 22 august. Sub conducerea dirijorala a maestrului Horia Andreescu si avand ca solist pe tanarul pianist de doar 15 ani Alexandru Cadmiel Botac, Orchestra, alcatuita din tineri muzicieni cu varste cuprinse intre 15 si 21 ani, selectati la nivel national, a stralucit intr-un program cu lucrari compuse de Beethoven si  Mendelssohn.