Peter Ash

Peter Ash

Peter Ash s-a născut în Iowa, SUA și a studiat la Școala de Muzică Gildhall din Londra. Ca dirijor, a colaborat cu numeroase orchestre importante din Europa și America, Orchestra Filarmonică Regală, Sinfonietta Regală, Orchestra de Cameră Scoțiană, Camerata din St Petersburg, Kammerphilharmonie Berlin, Simfonia de stat a Estoniei și Orchestra Națională din Letonia. Operă Opera include Los Angeles Opera, Opera de la Lisabona, Opera de Stat din Istanbul și Festivalul de engleză Bach. Gustul său este eclectic și variază de la opera barocă până la muzica contemporană. Centrul Cultural Maghiar i-a acordat recent premiul Bartók pentru spectacolele pe care le-a compus și, în special, pentru spectacolul lui Duke Bluebeard’s Castle. Evenimentele din carieră includ premiul mondial al operei lui Tobias Picker Fantastic Mr. Fox, pentru Opera Los Angeles, mai multe premiere la Festivalul Salzburg cu Ensemble Scharoun (membri ai Filarmonicii din Berlin), trei opere Haydn la Garsington Opera (Marea Britanie) și The Minpins – propriul aranjament de muzică orchestrală de către Sibelius din Sankt-Petersburg.

A mai compus două opere. Keepers of the Night, a fost pentru prima dată prezentată de Corul Copiilor din Los Angeles în 2007. Acolo a fost lăudat de Alan Rich, în “Variety” pentru „farmecul, sofisticarea și frumusețea profundă … o serie de ansambluri cu adevărat fascinante de armonii complexe”.

Cea mai recentă operă, The Golden Ticket, bazată pe cartea “Charlie și Fabrica de Ciocolată” a lui Roald Dahl, a fost premiată de Teatrul de Operă St Louis, în iunie 2010 și a avut parte de o recunoaștere entuziastă. Criticul de la “Opera Today” a lăudat „paleta aureolată a lui Ash”, în timp ce “Chicago Tribune” a descris spectacolul ca „delicios droll … un amestec artistic de simplitate și sofisticare”.

Mai multe spectacole au urmat la Festivalul de Film Wexford din Irlanda (octombrie 2010) în Atlanta, Georgia, în Statele Unite, unde a dirijat Ash. O înregistrare lansată în noiembrie 2012, pe baza acestor spectacole, a fost descrisă de celebra revistă “Gramophone” ca „… o operă încântătoare … (o) transformare adorabilă a cărții lui Dahl … într-o aventură aventuroasă și îndrăzneață”.

Ash mai scris piesă pentru vioară și pian, numită A Major Chase, care a avut premiera în mai 2015 și o nouă piesă corală dedicată sărbătoririi centenarului lui Roald Dahl, în 2016. El dezvoltă și al treilea proiect de operă.

Ash locuiește în Londra, unde, din 2001, este director artistic al Orchestrei Simfonice din Londra.