Pedro Carneiro

Pedro Carneiro

Pedro Carneiro, recunoscut la nivel internațional ca un percuționist, dirijor și compozitor remarcabil, s-a născut în 1975, în zona de sud a orașului Lisabona. Cum tatăl său făcea parte din Orchestra Simfonică Radio iar mama era actriță amatoare, Pedro a crescut într-un mediu muzical. A început să cânte la pian de mic, dar a trecut rapid la violoncel și trompentă, fiind însă sedus de percuție – pe care a studiat-o la Conservatorul Național din Lisabona, la Londra, ca urmare a obținerii unei burse acordate de Fundația Gulbenkian, iar mai apoi la Scuola Civica din Milano.

Astăzi, Pedro Carneiro este apreciat ca fiind unul dintre cei mai mari percuționiști clasici solo ai lumii, el fiind la fel de activ ca dirijor și compozitor. Virtuozitatea, pasiunea, energia explozivă și spontaneitatea emoțională a lui Pedro au inspirat mai mulți compozitori de astăzi să scrie lucrări special pentru el. Realizează și înregistrează cu multe orchestre din întreaga lume, cum ar fi Filarmonica din Los Angeles, Filarmonica din Helsinki, Simfonia din Seattle, Simfonia de Stat din São Paulo, Orchestra de Cameră din Viena, Orchestra de Cameră Suedeză, Radio Symphony din Leipzig. De asemenea, apare în mod frecvent ca solist de marimba.

A realizat în premiera mondială peste o sută de noi lucrări și colaborează în mod regulat cu o gamă largă de muzicieni valoruși. Muzician de cameră entuziast, Carneiro a comandat, efectuat și înregistrat mai mult de o duzină de cvintete noi pentru marimba și cvartetul de coarde, în compania cvartetelor de coarde din Tokyo, Arditti, Shanghai, Latinoamericano, Noua Zeelandă și Chilingirian.

Profesor profund dedicat dezvoltării muzicale a țării sale de origine și încurajării unor tineri muzicieni profesioniști, în 2007 a cofondat Orchestra de Cameră Portugheză, în calitate de director muzical. Într-o perioadă foarte scurtă de timp, OCP – un grup format de unii dintre cei mai buni artiști – a devenit „Orchestra în Residence” la Centro Cultural de Belém (Lisabona), realizându-și seria de concerte proprii, precum și turnee la nivel național și internațional. În 2013, Carneiro a cofondat Orchestra de Tineret Portugheză, membru al Federației Europene a Orchestrilor Naționale de Tineret, care a debutat la Kassel (Germania) în 2014. Sub conducerea lui Carneiro, JOP a urcat pe scene din Germania și România (2015 și 2016), care a inclus debutul lor la Berlin, la Festivalul Young Euro Classic, găzduit de Konzerthaus, scenă pe care a urcat și în 2017.

Pedro este, de asemenea, un inventator pasionat: a creat numeroase mallete, bastoane și accesorii noi, inclusiv o pedală de damă Marimba – dintre care unele intră acum în repertoriu și sunt folosite de percuționiști din întreaga lume. El este și un improvizator dornic de performanțe experimentale, adesea folosind echipamente electronice și tehnologii de vârf.

Deși Pedro a scris muzică de concert, accentul său principal în ultimii ani a fost interacțiunea cu alte forme: teatru, dans și film: pentru care el a depus un volum considerabil de muncă.

Discografia sa vastă include mai multe înregistrări cu premii și oferă recitaluri solo, muzică de cameră și concerte – pe ECM, Teritoriile Zig-Zag, Rattle, Stradivarius și diverse alte etichete.

Pedro Carneiro locuiește la Lisabona, împreună cu soția sa Teresa Simas (dansatoare, coregraf, administrator academic și artistic) și cele două fiice ale lor: Carolina și Inês.

Sursa: https://pedrocarneiro.com/