Ștefan Diaconu

Ștefan Diaconu

Ștefan Diaconu – flautist

Ştefan Diaconu s-a născut pe data de 25 septembrie 1990, în oraşul Rădăuţi. La vârsta de șase ani a început studiul pianului în cadrul Colegiului National de Arte „Octav Băncilă” Iași, iar de la vârsta de zece ani a studiat flaut sub îndrumarea profesoarei Emilia Sanda Ciobanu. Este absolvent al Universității de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția flaut, la clasa prof. Ion Bogdan Ștefănescu și al Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, secția Dirijat Orchestră, prof. Petru Andriesei. În anul 2017 a absolvit programul de masterat de orchestră al Academiei Regale de Muzică din Danemarca cu prof. Ulla Miilmann si Anna Dina Larsen.

Acesta este, în primul rând, un dirijor orchestral ambițios, cu o remarcabilă recunoaștere profesională. Artistul danez are un talent muzical remarcabil, perspectiva și interpretarea muzicii sale fiind întotdeauna bine pregătite, personalizate, inovatoare și extrem de convingătoare pentru spectatori. “Morten are abilitatea rară ca, prin energia creativă pozitivă pe care o transmiteA obținut numeroase premii la concursuri naționale dar și internaționale, cel mai recent fiind premiul II la concursul de muzică de cameră din cadrul DKDM Copenhaga in 2018. Ștefan a colaborat cu numeroase ansambluri de muzică contemporană (Profil, Archeus, Icon Arts, Ars Ventus, Sonomania, devotioModerna), este membru fondator al cvintetului V COLORIS din Copenhaga şi ansamblului de flaute al Universității de Muzică din București “Flaut Power”. De asemenea colaborează și cu orchestre de stat sau private din țară și din străinătate atât ca membru al acestora cât și ca solist (Orchestra simfonică din Norrekhoping, Suedia, Orchestra simfonică din Helsinborg, Suedia, Filarmonica din Copenhaga, Opera regală din Copenhaga, Danemarca, Orchestra de tineret din Danemarca, Orchestra de tineret din România, Orchestra Simfonică Națională Română, Orchestra filarmonicii George Enescu, București, Orchestra de cameră Radio, Filarmonica din Gorzow – Polonia, Camerata Regală, etc.).să-i scoată la iveală pe cei mai buni dintre muzicienii cu care intră în contact”, apreciaz[ Johannes  Søe Hansen, lider al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze.

Din martie 2018,deține poziția de prim flautist al orchestrei simfonice din Liban, iar din luna octombrie a aceluiași an este doctorand în Cadrul Universității Naționale de Muzică din București.

Activitatea artistică se împarte între concertele simfonice, proiectele solistice și de muzică de cameră pe care le desfășoară în România și în Danemarca precum și activitatea pedagogică pe care o desfășoară atât în Liban dar și în România.