Asier Polo

Asier Polo

Polo s-a născut în localitatea spaniolă Bilbao și tot aici a studiat, la Conservator, cu profesorul Elisa Pascu. În anii 1987-1978, a câștigat primele premii la violoncel și muzică de cameră, încadrul National Young Musicians Competition. Mai târziu, a studiat la Școala Reginei Sofia, din Madrid, cu Maria Kliegel, la Hochschule fur Musik, din Koln și cu Ivan Monighetti, la Academia de Muzică din Basel. Polo a participat la cursuri de masterat cu Natalia Gutman și cu Mstislav Rostropovich.

În timpul educației sale muziacale la Koln și Madrid, a studiat, de asemenea, muzica de cameră, cu Cvartetul Amadeus și cu membrii Quartetto Italiano. De atunci, a concertat ca solist și în recitaluri în Europa, Asia și America. A cântat cu Maria Kliegel și cu Alfredo Kraus care, în ultimii ani, l-au invitat pe Polo să apară ca solist la concertele sale de la Covent Garden din Londra și Maggio Musicale din Florența, Tonhalle din Zurich și Musikverein, la Viena.

Împreună cu Orchestra Națională Spaniolă, dirijată de Raphael Fruhbeck de Burgos, a vizitat America de Sud. A concertat cu Orchestra de Operă din Nisa, Orchestra Națională din Bordeaux, Orchestra de Cameră din Praga, Filarmonica Basel, Orchestra Simfonică din Monterey și cu Filarmonica din Israel. A dirijat sub bagheta lui Christian Badea, Gunther Herbig, Antoni Wit și Arturo Tamayo. În 2006 a cântat la Carnagie Hall din New York. De asemenea, cântă frecvent cu pianistul Marta Zabaleta, de la Legazpi.

Polo cântă cu un violoncel Francesco Rugieri (Cremona 1689), cumpărat în colaborare cu Banesto.

Asier Polo predă la Centro Superior de Musica del Pais Vasco-Musikene.