Cristian Oroșanu

Cristian Oroșanu

Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestra Națională „Bordeaux-Aquitaine”, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Orchestra Lamoureux, Orchestra Națională din Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a.

De-a lungul timpului, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich, Ingo Metzmacher şi Laurence Foster.

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov si al Operei Nationale din Iași. El este absolvent al Universității Naționale de Muzică București, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși și s-a perfecționat în particular sub îndrumarea profesorului Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaționale “ Bach” din Stuttgart, a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling.

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost, pe rând, dirijor permanent al Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj si Iaşi, iar peste hotare a fost invitat să dirijeze operă în Franța, Austria şi Japonia. Repertoriul său liric cuprinde peste 40 de titluri.

Dirijorul român a obținut premiul Criticii Muzicale din România și premiul al-2-lea la Concursul Internațional de Dirijat „Malko”, din Danemarca.

Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroşanu este, de mai bine de șapte ani, profesor de dirijat la Universitatea de Muzică „George Enescu” din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internaționale de măiestrie, alaturi de Filamonica din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi Filarmonica din Braşov. În ultimii ani, a facut parte din juriul Concursului Internațional de dirijat „Jeunesses Musicales”, la București.

Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul si directorul artistic al orchestrei Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistica curentă la Brașov si la diverse festivaluri din țară.

“Contrastul, lirismul, culorile şi stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului şi explică de ce auditorii şi orchestrele îl iubesc pe Cristian Oroşanu”, aprecia muzicologul și profesorul Grigore Constantinescu.