Morten Ryelund

Morten Ryelund

Morten Ryelund, născut în 1970, a studiat dirijarea cu profesorul Alexander Polischuk, la Conservatorul din Sankt Petersburg, Rusia. Pe lângă aceste studii, Ryelund a absolvit cursurile de vioară la Conservatorul de Muzică din Danemarca. Mai mult, el a luat lecții de dirijat cu Jorma Panula, Markus Liehtinen, profesorul asociat Frans Rasmussen și profesorul Dan Oluf Stenlund.

Morten Ryelund colaborări

Morten Ryelund și-a făcut debutul profesional la Orchestra Simfonică din Jutlandul de Sud în 1996. De atunci, a colaborat cu orchestre și ansambluri precum Filarmonica din Copenhaga, Orchestra Simfonică Aarhus, Orchestra de concerte DR, Orchestra Simfonică din Malmö, Orchestra Simfonică din Helsingborg, Stockholm Sinfonietta, Orchestra de Cameră din Bergen, Orchestra de Cameră din Copenhaga, Corul Operei Regale, Corul Național al Danez și Athelas Sinfonietta Copenhaga, Orchestra Simfonica din Pskov (Rusia).

Acesta este, în primul rând, un dirijor orchestral ambițios, cu o remarcabilă recunoaștere profesională. Artistul danez are un talent muzical remarcabil, perspectiva și interpretarea muzicii sale fiind întotdeauna bine pregătite, personalizate, inovatoare și extrem de convingătoare pentru spectatori. “Morten are abilitatea rară ca, prin energia creativă pozitivă pe care o transmite, să-i scoată la iveală pe cei mai buni dintre muzicienii cu care intră în contact”, apreciaz[ Johannes  Søe Hansen, lider al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze.

În același timp, datorită activității sale laborioase cu orchestrele de tineret – în special ca lider al Ansamblului Național al Tineretului Danez – Morten Ryelund este privit ca un mentor de către mulți tineri muzicieni din țara sa, pe calea afirmării lor profesionale.

La 24 de ani, Morten Ryelund a inregistrat primul sau CD (Edvard Grieg si Carl Nielsen), cu tinerii din Strangers – Copenhaga. De atunci, a avut o serie de proiecte si inregistrari, printre cele mai importante fiind „Pe aceasta planeta” de Anders Nordentoft, cu Athelas Sinfonietta, Simfoniile 1 si 3 ale lui Ludwig van Beethoven, cu Orchestra de Camera din Copenhaga.

Sursa: www.mortenryelund.com