Omar Massa

Omar Massa

Omar Massa s-a născut în 1981, la Buenos Aires – Argentina. A început să studieze pianul de la cinci ani, iar la şapte ani şi-a făcut debutul la Café Tortoni, o celebră casă de tango din capitala argentiniană, cu muzică de Astor Piazzolla. La 12 ani, a intrat la Conservatorul Naţional de Muzică, unde a studiat bandoneon cu mari profesori precum Rodolfo Mederos, Marcos Madrigal şi Julio Pane. A fost, de asemenea, discipol al maestrului Alejandro Barletta.

Unul dintre marile evenimente la care a participat a avut loc în martie 2011, când l-a acompaniat pe Placido Domingo în faţa unui public de 120.000 de oameni, la Buenos Aires, pe Arena 9 de Julio. Tot atunci, a cântat cu soprana Virginia Tola şi Filarmonica din Buenos Aires şi a dirijat Ansamblul de bandoneon cu care Placido Domingo a decis să încheie concertul din Argentina.

În acelaşi an, Omar a debutat în Spania, cu Orquesta Sinfonica del Principado de Asturias. In 2013 a apărut la Poupex Theatre of Brasilia, cu Symphonic Orchestra and Choir of the National University of Brasilia şi cu Orchestra Simfonică de Tineret din Mexico City, la Cuernava City şi Mexico City, iar în aprilie 2014, a debutat pe scena San Juan Victoria Theatre (San Juan, Argentina) alături de Camerata San Juan. Au urmat multe alte săli mari din Europa, Asia şi America, Lincoln Center (New York – USA), The National Concert Hall (Dublin – Irlanda) şi National Theatre La Castellana (Bogotá – Colombia). În 2017, el a urcat pe scena Festivalului “George Enescu“, împreună cu renumitul violonist Alexandru Tomescu și cu pianista Sînziana Mircea.

În afara repertoriului cult contemporan pentru bandoneon, Omar a abordat în concertele sale şi muzica barocă. Activitatea sa de creaţie a dat roade prin mai multe lucrări pentru ansamblu, precum Suite Patagonia şi Concertango din 2013.

Omar Massa susţine cursuri de masterclasses la bandoneon, pe muzica lui Astor Piazzolla, la National Conservatory of Music, Higher School of Music și National Autonomous University of Mexico.

În 2014, el a fost nominalizat la Premiul Gardel Music, pentru albumul „Tribute to Piazzolla” înregistrat împreună cu Quatrotango Ensemble şi invitatul lor special, Leopoldo Federico.

Ministerul Afacerilor Externe din Argentina a declarant turneele sale ca fiind de importanță culturală națională.

Sursa: https://www.omarmassa.com/