Orchestra “Virtuozii din București”

Orchestra de camera “Virtuozii din București”

Orchestra de camera “Virtuozii din București” s-a constituit în 1988, la inițiativa cunoscutului dirijor Horia Andreescu, reunind muzicienii de elită ai Filarmonicii “George Enescu”, Orchestrei Naționale Radio și ai Universității Naționale de Muzică din București, devenind, astfel, prima orchestră independentă din România și una dintre primele de acest gen din estul Europei.

Repertoriul orchestrei acoperă o largă paletă stilistică, din secolul al XVI-lea până în contemporaneitate, și este centrat pe operele lui Joseph Haydn (Simfoniile 86 în D major, 88 în G major, Menuetto, 96 în D major “The Miracle” sau 104, “Cimpoiul”, ultima dintre cele 12 simfonii cunoscute drept “londoneze”), Wolfgang Amadeus Mozart (cum ar fi Mica serenadă , KV 525 , în Re major; Concertul pentru vioară nr. 4; Simfonia nr. 40, KV 550, în Sol minor) și Ludwig van Beethoven (cum ar fi Concertul nr. 2 op. 29 în Si bemol major pentru pian şi orchestra sau cele 12 Contradansuri) .

Încă de la primele apariții, concertele “Virtuozilor din București”au fost considerate, de către public și presa de specialitate, evenimente muzicale de excepție, fapt subliniat de premiile naționale obținute în 1989 și 1993 și confirmat ulterior de invitații la festivaluri precum Toamna Muzicală Clujeană, Craiova Muzicală, Musica Coronensis Brașov, Timișoara Muzicală, Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007, Festivalul Internațional “Vară Magică”, Festivalul Național de Teatru sau festivalurile “George Enescu”, della Valle d’Itria “Martina Franca”, “Cimarosa” din Fermo, Las Palmas și Mecklenburg-Vorpommern.

Orchestra de camera “Virtuozii din București” concertează cu regularitate în București şi în alte centre culturale din România și a efectuat numeroase turnee, înregistrări speciale, transmisiuni radio și de televiziune. De asemenea, a colaborat cu ansambluri de operă în Bulgaria, Croația, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Spania și Turcia. Înregistrările lor au fost difuzate de casele de discuri Electrecord, Artexim, Olympia și Q Disc.

Printre colaboratorii de prestigiu ai “Virtuozilor din București” se numără Ton Koopman, Paul Goodwin, Maxim Vengerov, Mischa Maisky, Barry Douglas, Daniel Hope, Jean-Pierre Rampal, Abdel-Rahman El Bacha, Angela Gheorghiu, Marin Constantin, Dan Grigore, Valentin Gheorghiu, Ruxandra Donose, Mihaela Ursuleasa, Vlad Stănculeasa, Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Petre Sbârcea, Cristina Anghelescu, Corul Național de Cameră Madrigal și Wiener Sängerknaben.