Rafael Butaru

Rafael Butaru

Violonistul Rafael Butaru este licențiat al Academiei „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și în present, este concertmaestru al Operei Nationale Bucuresti și al Filarmonicii „George Enescu”.

De-a lungul carierei concertistice, a intepretat alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Razvan Popovici, Razvan Suma. În cadrul festivalului SoNoRo, alături de Gilles Apap, Reto Bieri, David Cohen, Daishin Kashimoto, Diana Ketler, Bjørg Lewis, Răzvan Popovici, Alexander Sitkowetsky, Daniel Rowland, Serghei Malov , Alina Pogostkina etc.

Rafael Butaru – premii

Butaru este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a participat la cursuri de măiestrie, precum cel de orchestră și vioară susținute de Adam Fischer și de membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena, dar și la cursuri de muzică veche și de perfecționare instrumentală susținute de Dieter Weitz și Cristoph Wyneken. Totodată, artistul a fost la cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de  Chilingirian și Amadeus Quartet, la Londra, Stefan Metz-Orlando Quartet și Devich Sandor-Bartok Quartet.

Violonistul  a fost numit “Prieten al Fundației Principesa Margareta a României” în cadrul programului național “Tinere Talente”, în urma invitației ca lector și mentor la masterclass-ul de pregătire a tinerilor muzicieni  și membru al juriului în cadrul selecției bursierilor, din 2015 până în prezent.

Rafael Butaru – activitate

Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române, cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, Festivalul Internațional “Sergiu Celibidache”, Festivalul “Enescu și muzica lumii”, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo și numeroase concerte în  stagiunea  filarmonicilor din țară.

Împreună cu ansamblul ArGenTango, a susținut deja două turnee naționale, având un mare succes, rezultând din această activitate și un CD înregistrat în concert ” Live at Sala Radio „, alături de Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro și Razvan Suma.

Rafael Butaru este membru al Ludens Piano Trio și al ansamblului de muzică veche I Ludici, alături de care concerteaza frecvent în cadrul festivalurilor SoNoRo, Vară Magică, Enescu și Muzica lumii.