Valentin Răduțiu

Valentin Răduțiu

VALENTIN RĂDUȚIU – violoncel

Solistul acestei seri,  Valentin Răduțiu, este primul violoncelist care a înregistrat, alături de pianistul Per Rundberg, integrala Sonatelor pentru Pian și Violoncel de George Enescu.

Născut la München, Valentin a luat primele lecții de la tatăl său, la vârsta de șase ani. Și-a continuat studiile la Salzburg, Viena și Berlin. În urmă cu cinci ani, cotidianul Süddeutsche Zeitung aprecia că, “pentru sunetul specific și incitant, de înaltă energie, cântând în registre grave, întotdeauna clar conturat și masculin, în înălțime și cu lirism feeric”, Răduțiu este „unul dintre cele mai mari talente violoncelistice” ale timpurilor noastre.

Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica Berlin, Filarmonica din München, Konzert- haus Berlin, Prinzregententheater si Herkulessaal din München, Atheneul Român, Filarmonica din Riga, Konserthuset Stockholm si Hong Kong City Hall.

Violoncelistul a fost invitat să cânte in numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Heidelberger Frühling, Cellobienale Amsterdam, Musikfest Stuttgart, Fürstensaal Classix, Hong Kong Arts Festival, SoNoRo, Klangspuren Tirol.

Totodată, a susținut numeroase concerte de muzică de cameră alături de Evgheni Bozhanov, Cvartetul Hagen, Ib Hausmann, Diana Ketler, Alexander Madzhar, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Razvan Popovici, Antje Weithaas și alături de „12 Cellisten der Berliner Philharmoniker”.

Valentin Răduțiu cântă pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona 1686).