Orchestra Națională de Tineret a Olandei

Orchestra Națională de Tineret a Olandei

Orchestra Națională de Tineret a Olandei, fondată în 1957, face parte din Federația Europeană a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO) și oferă tinerilor muzicieni talentați care o compun prilejul de a participa la diverse activități și evenimente muzicale cum sunt Festivalul de Vară al provinciei olandeze Gelderland, Turneul de Iarnă al NJO și multe alte concerte.

Cei peste 160 de membri ai orchestrei au fost selectați în urma unor audiții efectuate la diverse academii de muzică din Europa, studenții fiind invitați să lucreze cu reputați profesori și dirijori, cu scopul de a-și dezvolta abilitățile de interpreți în orchestre simfonice, ansambluri de muzică clasică de cameră sau contemporană și chiar operă.

Proiectul Festivalului de Vară al NJO, de la Gelderland, a fost inițiat în anul 2001, de către reputatul muzician olandez Reinbert de Leeuw, care a asigurat directoratul artistic al evenimentului până în anul 2010. I-a urmat la conducere faimosul dirijor chino-american Xian Zhang, urmat, la rândul său, în 2015, de Ewout van Dingstee (manager artistic) și de dirijorul Antony Hermus (consultant artistic). Festivalul are loc în fiecare an, în luna august. În 2019, NJO Music Summer are loc între 2 și 18 august, perioadă în care vor fi susținute 80 de concerte, spectacole și alte evenimente.

Turneul de Iarnă se desfășoară în ianuarie, în diverse săli de concert din Olanda. Printre dirijorii ansamblului NJO s-au numărat Philippe Herreweghe, Ivan Fischer, Jaap van Zweden. Formația s-a bucurat și de aportul unor compozitori rezidenți, ca Steve Reich, Kaija Saariaho, John Adams, Mauricio Kagel sau Wolfgang Rihm.

Începând cu 2019, Orchestra Națională de Tineret și-a unit, oficial, forțele cu Orchestra de Tineret a Țărilor de Jos (JON) pentru a forma o punte între formarea muzicală și practica profesională a tinerilor. Prin îmbinarea celor două organizații, s-a creat o cale de învățare continuă pentru tinerele talente cu vârste între 14 și 26 de ani. Noua structură oferă posibilitatea adaptării la calitățile individuale ale fiecăruia dintre tinerii muzicieni.

Un alt proiect dezvoltat cu succes este Jong Metropole și constă în colaborarea NJO cu Orchestra Națională de Jazz a Tinerilor (NJJO) și Orchestra Metropole. Concretizarea acestei inițiative a fost posibilă datorită Fundației Prins Bernhard Cultuurfonds și a Fundației Keep a Eye. Proiectul are mai multe părți, respectiv un turneu, masterclasses și două concursuri cu premii.

Sursa: https://www.njo.nl/