Simina Croitoru

Simina Croitoru

SIMINA CROITORU – violonist

În galeria tinerilor violoniști actuali, Simina Croitoru ocupă un loc important, binemeritat și unanim apreciat. A început studiul la instrument la cinci ani, cu mama ei, profesoara Ioana Croitoru, a lucrat în continuare cu Gabriel Croitoru, la clasa căruia s-a perfecționat în ciclul de licență și master la Universitatea Națională de Muzică București, în prezent fiind doctorand la aceeași instituție de învățământ superior.

Simina Croitoru – premii

La vârsta de opt ani, Simina Croitoru obținuse Marele Trofeu la Concursul Național “Paul Constantinescu”, Premiul I absolut la Consursul Internațional de la Stresa (Italia) și cântase la Gala Concursului Bravo Bravissimo, la televiziunea italiană. Pe parcursul anilor, a obținut numeroase premii la competiții naționale și internaționale precum: Lira de aur (Suceava), Jeunesses musicales (București), George Georgescu (Tulcea), San Bartolomeo al Mare (Italia), Schontal (Germania). A susținut numeroase concerte în compania tuturor orchestrelor filarmonice din țară și a colaborat, în aceeași calitate de solist, și alături de multe orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, Brazilia, China) susținând, în același timp, și numeroase recitaluri pe scene românești și din străinătate. Prestațiile ei artistice cuceresc publicul prin bogăția expresivă, prin strălucirea, aplombul și pasiunea lor.

În paralel cu activitatea solistică, participă în recitaluri camerale de succes în cadrul unor formații de duo, trio, cvartet, sau octet. A cântat la Ateneul Român în compania maestrului Valentin Gheorgiu, a colaborat cu pianiștii Mihai Ungureanu, Horia Mihail, Cvartetul Transilvan iar , mai recent, într-un recital de excepție, împreună cu pianistul Andrei Liacareț și violoncelistul Ștefan Cazacu, fiind, totodată, vioara I în Cvartetul Solaritis.

În ultimiii ani, publicul a admirat-o în programe realizate în colaborare cu Gabriel Croitoru (pe scena Ateneului Român, a Cazinoului din Sinaia, la Muzeul George Enescu, la UNMB).

Împreuna cu tatăl său și cu ansamblul Croitoru String Virtuosi, au lansat, în 2018, CD-ul intitulat “Un secol de muzică tradițională românească”, un omagiu adus creației muzicale de pe aceste meleaguri, dar și Centenarului Marii Uniri.