Antonio Rosado

Antonio Rosado

Antonio Rosado – pianist

Antonio Rosado este un pianist portughez recunoscut la nivel internațional datorită talentului și gustului său pentru diversitate, exprimat într-un vast repertoriu care include lucrări ale compozitorilor precum Georges Gershwin, Aaron Copland, Isaac Albéniz și Franz Liszt. Această versatilitate i-a permis să prezinte, pentru prima dată în Portugalia, lucrări remarcabile precum Sonatele lui George Enescu sau Parafrazele de concert ale lui Franz Liszt, fiind primul pianist portughez care a interpretat preludiile și studiile complete ale lui Claude Debussy. De asemenea, cu privire la recitalele sale se poate sublinia interpretarea completă a sonatelor de pian Mozart și Beethoven.

Rosado a urcat pe scenă la doar patru ani. El și-a început studiile muzicale cu tatăl său și le-a continuat la Conservatorul Național de Muzică din Lisabona, unde a terminat cursul Piano Superior, cu cea mai înaltă calificare. La șaisprezece ani, Rosado a plecat la Paris unde, la Conservatorul de Muzică, a fost discipolul lui Aldo Ciccolini. Intrucția sa a continuat în Italia, la Siena și Biella.

În 1980, a debutat în concert cu Orchestra Națională din Toulouse, sub conducerea lui Michel Plasson, iar de atunci Rosado a lucrat cu numeroase orchestre internaționale și dirijori notabili precum Georg Alexander Albrecht, Moshe Atzmon, Franco Caracciolo, Pierre Dervaux, Arthur Fagen, Leon Fleischer, Silva Pereira, Claudio Scimone, David Stahl, Marc Tardue și Ronald Zollman.

În muzica de cameră, a interpretat cu muzicieni de prestigiu, cum ar fi Aldo Ciccolini, Maurice Gendron, Margarita Zimermann, Gerardo Ribeiro și Paulo Gaio Lima, cu care a interpretat piesele lui Beethoven pentru violoncel și pian.

Antonio Rosado – premii

Laureat al Academiei Internaționale “Maurice Ravel” și al Academiei Internaționale Perosi, António Rosado a fost distins la concursul internațional Vianna da Motta și la concursul internațional Alfredo Casella din Napoli. Aceste premii sunt recunoașterea internațională a virtuozității sale și impulsul pentru o carieră strălucită, cu recitaluri și concerte în întreaga lume și participarea la diverse festivaluri. În anii ’90, a fost pianistul ales de TF1 pentru înregistrarea și transmiterea a trei programe – muzica spaniolă și portugheză, Liszt și, în final, un recital cu muzică de Beethoven, Prokofiev, Wagner-Liszt.

Prima sa înregistrare a avut loc în anii ’80, la Paris și i-a fost dedicată lui George Enescu. Au urmat și alte albume, un CD comemorativ cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a vizitei lui Liszt la Lisabona; Fantasie de Schumann și Sonata lui Liszt. A înregistrat cu violonistul Gerardo Ribeiro și cu pianistul Artur Pizarro dar și cu NDR Sinfonieorchestra Hamburg sau Orchestra Națională din Porto. În 2016 a fost lansat, de Calanda Music, discul cu toate preludiile lui C. Debussy. António Rosado deține prestigiosul titlu al lui Chevalier des Arts et des Lettres, oferit de Republica Franceză în 2007.

Sursa: https://antoniorosadopiano.wordpress.com/