Orchestra nationala de tineret a Danemarcei

Arome muzicale nordice – Orchestra Tineret Danemarca (DUEN), dirijor Morten Ryelund, solist Ștefan Diaconu – flaut

Orchestra Națională de Tineret a Danemarcei (DUEN), este compusă din artiști foarte bine pregătiți care au un repertoriu axat pe muzică clasică. De la fondarea sa, în 2004, a susținut peste o sută de concerte în Danemarca și în străinătate, dobândind recunoașterea publicului. Membrii orchestrei, selectați dintre cei mai buni tineri instrumentiști, majoritatea studenți ai academiilor de muzică, se întâlnesc în mod regulat pentru realizarea unor noi proiecte, ambiția lor constantă fiind de a menține performanța la nivelul cel mai înalt. De la debut, câteva sute de muzicieni au fost membri ai ansamblului, mulți dintre ei făcând carieră în orchestrele simfonice profesioniste.

Repertoriul ansamblului tinerilor danezi este o combinație între serenadele barocului, clasic, romantic și lucrări complexe ale compozitorilor moderni, precum austriacul Arnold Schönberg. În plus, orchestra a interpretat piesele compozitorilor danezi contemporani Anders Koppel, Ib Nørholm și Per Nørgård.

În 2015, ansamblul i-a sărbătorit pe compozitorul danez Carl Nielsen și pe cel finlandez Jean Sibelius, la împlinirea a 15 de ani de la naștere, susținând concerte cu lucrări ale acestora în Damemarca și Olanda. Orchestra a înregistrat, totodată, un CD numit “Nordic Light”, cu opera celor doi compozitori. În mod constant, Radio Danemarca difuzează concertele ansamblului, iar Televiziunea i-a acordat și ea spații importante. Tinerii artiști au pus piese clasice ale secolului XX într-un nou context. De exemplu, acest lucru s-a petrecut la faimosul Festival Roskilde pentru muzică rock și pop și la festivalul de muzică electronică „Strøm” din Copenhaga, unde DUEN a atras un public nou pentru astfel de concerte.

Ei au realizat coproducții cu muzicieni proeminenți ai scenei rock și pop, dar și cu orchestra de muzică electronică “Panamah”.

Orchestra a cântat cu unii dintre cei mai talentați soliști danezi ai scenei muzicii clasice, cum ar fi tânărul Andreas Brantelind (violoncel) sau Michala Petri (recorder). Orchestra a fost fondată de Radiodifuziunea daneză, care a încetat susținerea în 2011, donațiile Fundației pentru Arte, Bikubenfonden, Den Obelske Familiefound, Augustinus Fonden, Færchfonden a.o. făcând însă posibilă continuarea activității ansamblului. Încă de la început, liderul charismatic și entuziast al DUEN a fost Morten Ryelund.

Cu o experiență de două decenii în pregătirea tinerilor, acesta are un stil de predare, care cultivă și dezvoltă individualități, oferind însă și o înțelegere profundă a muzicii în ansamblu. Din 2012, ansamblul a reprezentat Danemarca în Federația Europeană a Orchestrelor Naționale de Tineret (EFNYO), aceasta însemnând o mare oportunitate de a colabora cu alte orchestre de tineret, atât în Scandinavia, cât și în restul Europei.

Sursa: http://duen-orkester.dk/english/