Ványolós András

Ványolós András

Morten Ryelund, născut în 1970, a studiat dirijarea cu profesorul Alexander Polischuk, la Conservatorul din Sankt Petersburg, Rusia. Pe lângă aceste studii, Ryelund a absolvit cursurile de vioară la Conservatorul de Muzică din Danemarca. Mai mult, el a luat lecții de dirijat cu Jorma Panula, Markus Liehtinen, profesorul asociat Frans Rasmussen și profesorul Dan Oluf Stenlund.

A fost membru în ansamblul Schola Gregoriana Monostorinensis, în Corul Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca și a condus formația Kálvin Schola. În prezent, este profesor de muzică și dirijor al mai multor coruri, cum ar fi corul cameral Lux Aurumque, cu care abordează cu precădere repertoriul contemporan. În anul 2013, a fost distins cu premiul „Jagamas János” al Uniunii Formațiilor Muzicale Maghiare din România. În cadrul Festivalului de Muzică Veche din Miercurea-Ciuc a evoluat anterior ca membru al formațiilor de dans renascentist de la Cluj-Napoca și cu dansatoarea Mary Collins în mai multe proiecte de dans baroc și renascentist.

În ultimii ani, a colaborat ca și cântăreț cu Orchestra Barocă a Festivalului și cu ansamblul Canticum Novum din Ungaria.