Alexander Romanovsky

Alexander Romanovsky

Descris de dirijorul italian Carlo Maria Giulini ca un pianist “extraordinar de talentat”, Alexander Romanovsky este un interpret distinct și subtil. Născut în Ucraina în 1984, Alexander a studiat cu mentorul său, Leonid Margarius, la Academia de pian Imola, timp de 15 ani și și-a continuat studiile la Royal College of Music (Londra), cu Dmitry Alexeev.

La 17 ani, câștigă Premiul I la prestigioasa competiție Busoni, din Italia. Lăudat de publicația The New York Times ca “special, nu doar un extraordinar technician, cu fler pentru culoare și fantezie, ci și un muzician sensibil și interpret lucid“, Alexander lucrează foarte bine cu cele mai prestigioase orchestra din lume. Cele mai recente colaborări includ interpretarea Studiilor lui Chopin în sala principală a Concertgebouw din Amsterdam, Sala de concerte Ceaikovski din Moscova și Sala Mare a Conservatorului moscovit, Accademia Nazionale di Santa Cecilia și Teatro Olimpico din Roma, sălile Asahi și Kioi din Tokyo, Teatrul Municipal din Santiago de Chile, Sala Verdi a Conservatorului din Milano, precum și un concert cu Orchestra Simfonică a Radioului suedez, sub bagheta lui Valery Gergiev.

Romanovsky cântă în mod constant cu marile orchestra din întreaga Europă, Asia și America, inclusive cu Royal Philharmonic din Marea Britanie, cu orchestrele simfonice din Halle și Bournemouth, Orchestra Italiei dell’Academia di Santa Cecilia din Roma și Filarmonica della Scala din Milano, Orchestra Mariinsky și  Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică NHK din Tochio, Chicago Simfonie, dar și la Ravina Festival, cu orchestrele simfonice Pacific și Santa Barbara, Orchestra Simfonică din Costa Rica, Filarmonica din New York, cu dirijorul Alan Gilbert – la Bravo! Festivalul Vail.

Alexander colaborează, la un nivel foarte înalt, cu dirijori precum Vladimir Spivakov, Valery Gergiev, Michael Pletnev, Vladimir Fedoseyev, sir Antonio Pappano, Gianandrea Noseda și James Conlon.

Activitatea sa recentă include concertul Rahmaninov nr. 3 cu Filarmonica della Scala și cu dirijorul Myung-Whun Chung la MITO Settembre Music Festiva, ca și la Verona și Muscat; Beethoven nr. 5 la Royal Albert Hall, sub bagheta lui David Hill și Brahms nr. 1 la Brescia și la Bergamo International Piano Festival, cu dirijorul Pier Carlo Orizio – în ambele locuri împreună cu Royal Philharmonic Orchestra;

Șostakovici nr. 2 cu Bournemouth Symphony Orchestra și Victor Aviat; Liszt nr. 1 cu Filarmonica din Moscova și Yuri Simonov; Ceaikovski nr. 1 la Teatrul Colon din Buenos Aires; Prokofiev nr. 3 cu Orchestra Simfonică Castilla și Leon, dirijor Andrew Gourlay; concertul în onoarea regretatului dirijor italian Claudio Abbado, la Festivalul Internațional Colmar sau Beethoven nr. 5 sub bagheta lui Vladimir Spivakov. Recitalurile includ Fribourg International Piano Series, Casa da Misica din Porto, Sala de concerte Ceaikovski din Moscova, Teatrul Manzoni din Bologna și Instituzione Universitaria dei Concerti din Roma.

Alexander susține numeroase concerte în toată Italia, unde a locuit în copilărie. În 2007, a fost invitat să dea un concert la reședința papală, în prezența Papei Benedict al XVI-lea, cu prilejul aniversării a 110 ani de la nașterea Papei Paul al VI-lea.

Din același an, a lansat cinci albume la casa de discuri Decca: Rachmaninov- Etudes Tableaux Op. 33; Variations on a Theme of Corelli Op. 42, Ludwig van Beethoven – Diabelli Variations, Brahms – Paganini Variations; Schuman – Symphonic Etudes, Russian Faust – Sergei Rachmaninoff și Childhood Memories.

Din 2014, Alexander Romanovsky este director artistic al Vladimir Kraniev Moscow International Piano Competition.

Sursa: http://www.rayfieldallied.com/images/Alexander-Romanovsky-Biography-18-19.pdf