Steffen Schlandt

Steffen Schlandt

Născut în 7 octombrie 1975, Steffen Markus Schlandt s-a decis pentru o carieră muzicală, urmând exemplul tatălui său, cunoscutul organist Eckart Schlandt. Educația muzicală o primeşte de la acesta, studiind pianul şi orga. După absolvirea liceului german “Johannes Honterus” din Braşov, Steffen Markus Schlandt se decide pentru o carieră muzicală. Este admis la Academia de muzică “Gh. Dima” din Cluj, la lasa de orgă a conf. univ. Ursula Philippi.Studiază apoi în Germania, ca bursier D.A.A.D. (bursă acordată de Institutul German pentru relații externe şi de serviciul „Diakonisches Werk”), la Facultatea de Muzică din Trossingen, unde a aprofundat muzica bisericească cu Prof. Christoph Bossert, iar la Würzburg s-a specializat în dirijatul coral şi de orchestră.

Pentru rezultatele deosebite obținute a fost laureat al premiului D.A.A.D. De asemenea, a obținut premiul II la Concursul internațional de orgă de la Schramberg (2001) şi premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg (2003).

Steffen Schlandt are o complexă activitate în domeniul muzical. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societății „Bach” din Würzburg. Ca organist, a concertat în numeroase țări din Europa cum ar fi Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croatia, Ungaria, precum şi în țară. Muzicianul este inițiatorul Festivalului de muzică sacră „Diletto musicale” din Prejmer şi, din anul 2004, coordonează şi Festivalul „Musica Coronensis”, eveniment dedicat muzicii braşovene. Tot din septembrie 2004, este dirijorul corului „Bach” şi organist la „Biserica Neagra”. În acelaşi timp colaborează cu Facultatea de Muzică Braşov, ca profesor asociat, predând disciplinele de citire de partituri, muzică de cameră şi orchestră, predând orchestra şi la Liceul de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov. Este membru în comisia de orgă a Bisericii Evanghelice C.A., care se implică în conservarea şi păstrarea patrimoniului organistic din România.

Astfel, a participat la restaurarea mai multor instrumente istorice precum orga Carl Hesse (Biserica Neagră), orga Carl August Buchholz (Biserica Neagră) şi a asistat la proiectele pentru orgile Johann Prause din Feldioara şi Hărman şi orgile Johann Thois din Râşnov şi Hălchiu. În paralel şi în completarea pregătirii sale, Steffen Markus Schlandt a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj cu teza „Muzica de orgă din Braşov şi Țara Bârsei”.