Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008, la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță.

Orchestra Română de Tineret este considerată ca fiind cea mai bună din țară din ultimii ani, totodată, remarcându-se și pe plan internațional, astfel încât criticii europeni au apreciat-o ca fiind un ansamblu de top.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea artistică a ansamblului. Orchestra a devenit, astfel, o poveste de succes în lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, Orchestra Română de Tineret a devenit o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență.

Proiectul „Orchestra Română de Tineret- spirit enescian şi tradiţie europeană“

În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană“ implică diverse activități de dezvoltare creativă.

Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Kristjan Järvi, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman. Rezultatul – o orchestră unică, aplaudată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional „George Enescu“ și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello şi Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin, Filarmonica din Berlin, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Konzerthaus din Berlin cu ocazia festivalului Young Euroclassic, Grande Salle Pierre Boullez a Filarmonicii din Paris, Bozar din Bruxelles și altele.

Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional, Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Română de Tineret își continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internaționale, fiind un ansamblu educat în spirit profesionist într-un mediu artistic excepțional.