Alexander Sitkovetsky

Alexander Sitkovetsky

Tânărul violonist rus Alexander Sitkovetsky este cunoscut deja pe toate marile scene ale lumii. Născut într-o familie de muzicieni, a avut primul concert la vârsta de opt ani. Puțin după aceea a plecat în Anglia, unde a început să studieze la Școala Menuhin.  Sir Yehudi Menuhin, unul dintre cei mai cunoscuți violoniști și dirijori la nivel mondial, a fost o sursă de inspirație pentru copilul venit din Moscova și a cântat alături de acesta de multe ori.

Alexander a urcat pe scenă alături de Filarmonica Olandei, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra Simfonică din Malmö, Orchestra de Cameră din Lituania, Orchestra de Cameră din Stuttgart și multe altele. Printre dirijorii cu care acesta a lucrat se numără Sir Mark Elder, Yakov Kreizberg, Dmitry Sitkovetsky, Denis Russell Davies, Julia Jones și Joseph Swensen.

În ultimii ani, Alexander a cântat la vioară alături de Filamornica din Brussels, de Orchestra Simfonică din St Petersburg și de Australian Chamber Orchestra. Nu în ultimul rând, artistul s-a remarcat și la Royal Albert Hall, cântând în Orchestra Filarmonică Regală.

Artistul a interpretat Concertul de vioară al lui Andrejz Panufnik, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la nașterea acestui compozitor, alături de Orchestra de Cameră a Norvegiei și de Filamornica Poznan. Alexander a înregistrat, de asemenea, piese pentru Angel/EMI, Decca, Orfeo, Onyx, BIS și Avanti Classic, iar printre acestea se numără Concertul lui Bach, interpretat alături de Julia Fischer.

Muzica de cameră a fost dintotdeauna foarte importantă pentru Alexander Sitkovetsky, acesta fiind membru fondator al Trioului de pian Sitkovetsky, împreună cu pianistul Wu Qian și cu violoncelistul Leonard Elschenbroich, alături de care a câștigat numeroase premii și distincții. Este, de asemenea, membru fondator al Ansamblului Raro.

În 2011, a câștigat premiul I, împreună cu pianistul Wu Quian, „la Trio di Trieste Duo Competition”. Este membru al prestigioasei „Chamber Music Society Two”, un program al Centrului Lincoln din New York.

Alexander concertează frecvent cu Cvartetul Juliei Fischer și cu Ansamblul Razumovsky.

Sursa: https://www.musicinteralia.com/artists/alexander-sitkovetsky