Vară Magică 2018

Stagiunea Vară Magică, una dintre puținele manifestări de acest fel din Europa, a avut, de la debutul său din 2010, peste 90 de concerte, reușind astfel să se impună drept unul dintre evenimentele emblematice ale Capitalei.

Festivalul Internațional „Vară Magică”, aflat în acest an la a șaptea ediție, va celebra, prin concertele ce vor avea loc pe scena Ateneului Român, Centenarul Marii Uniri a României. Evenimentele vor avea loc în perioada  11 iulie – 29 august 2018.

În onoarea Centenarului, orchestrele care vor urca pe scena Ateneului Român, vor avea, simbolic, câte o sută de membri. Stagiunea va avea 12 concerte magice, iar deschiderea va fi făcută printr-un eveniment inedit și magnific – „Violoncellissimo 100” – sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, susținut de cei mai buni violonceliști români, reunind școlile de violoncel din capitalele provinciilor istorice, marcând astfel Marea Unire.

Devenit unul dintre evenimentele culturale de tradiție ale Capitalei, până în acest an, stagiunea Vară Magică a reușit să adune la concertele sale, prin valoarea artiștilor și a prestației de mare clasă, peste 50.000 de spectatori.

PROGRAM FESTIVAL VARĂ MAGICĂ – 11 IULIE – 29 AUGUST 2018

 MIERCURI, 11 IULIE 2018, ora 19:30, Ateneul Român

„Violoncellissimo 100”, dirijor Cristian Mandeal

– Ansamblul Violoncellissimo creat și condus de profesorul și violoncelistul Marin Cazacu va deschide ediţia a VII-a a Festivalul Internațional Vara Magică într-o variantă super-extinsă compusă din nu mai puțin de 100 de violonceliști din toate colțurile țării. Concertul, care va fi condus de dirijorul Cristian Mandeal, reprezintă modul în care școala românească de violoncel celebrează Centenarul României, violonceliști din toată România și de toate vârstele aducând un omagiu peste timp generațiilor de iluștri profesori care i-au format din punct de vedere profesional. –

Violoncellissimo 100

Dirijor: Cristian Mandeal

PROGRAM

Dirijor: Cristian Mandeal

Cornelia Tăutu – “Da capo”
Faure – Elegie
Villa Lobos – Bachianas Braseileras nr. 1
Ravel/Pautza – Bolero
Astor Piazzolla – Oblivion si Libertango
Mozart/Say/Cazacu – Alla Turca jazz/rock
Haendel/Halvorsen – Passacaglia
Carl Davidov – Imn
Pablo Casals – Sardana
Samuel Barber – Adagio
Carl Orff – “O fortuna” din Carmina Burana


 JOI, 12 IULIE 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Concert de muzică barocă, cu instrumente istorice

Oratoriul „Patimile după Matei”, de Johann Sebastian Bach

-În anul Centenarului Marii Uniri, peste 120 artişti se întâlnesc sub auspiciile muzicii lui Johann Sebastian Bach, pe scena Ateneului Român, pentru a da un semnal al colaborării între etnii. Români, maghiari și sași vor cânta în cor și orchestră, iar componenta europeană va fi întregită de muzicieni din Olanda, Germania și Ungaria. Spectatorii vor avea parte de surpriza unei prime audiții în România, întrucât membrii orchestrei vor folosi instrumente baroce. Sub bagheta dirijorului Stefan Schlandt, muzicienii îşi vor delecta spectatorii interpretând oratoriul Matthäus-Passion, una dintre capodoperele muzicii sacre culte ale umanității, compusă cu aproape trei sute de ani în urmă pentru voci, cor dublu și orchestre. Titlu original se traduce „Patimile Domnului nostru Isus Hristos după Evanghelistul Matei”.

Dirijor Steffen Schlandt

Orchestra barocă a festivalului de muzică veche din Miercurea Ciuc 

Corul Lux Aurumque din Miercurea-Ciuc

Corul Bach din Brașov

PROGRAM

Dirijor: Steffen Schlandt

Soliști:
Renáta Gebe-Fügi – soprană

         Susanne Langner  –  alto

         Szerekován János – evanghelist

         Nicolae Simonov     – tenor

         Matthias Weichert   – bas

         Dan Popescu           – bas

J.S. Bach – Oratoriul Patimile după Matei


 MIERCURI, 18 IULIE 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Familii de mari muzicieni: Valentin Gheorghiu, Marin Cazacu și Gabriel Croitoru

-Festivalul Internațional Vară Magică aduce pe scena Ateneului Român cele mai mari familii de muzicieni români ai ultimului deceniu. Astfel, va face proba talentului său celebrul pianist Valentin Gheorghiu, alături de soţia sa, Roxana Gheorghiu şi fiica lor, Valentina Gheorghiu  O a doua familie este formată din: violoncelistul Marin Cazacu, fiul său – Ştefan Cazacu şi fiica sa – Iulia Adriana Cazacu. Arta interpretativă este un important numitor comun și  în familia Croitoru.  Violonistul  Gabriel Croitoru, alături de fiica sa, Simina, vor întregi o seară magică, oferită iubitorilor de frumos.

Valentin Gheorghiu

Marin Cazacu

Gabriel Croitoru

PROGRAM

Valentin, Roxana și Valentina Gheorghiu,

Marin, Constanța, Iulia și Ștefan Cazacu

Gabriel și Simina Croitoru

George Enescu – Trio Aubade

Gabriel Faure – Piesă de concurs

Gabriel Faure – După un vis

Pablo de Sarasate – Navarra

Haendel/Halvorsen – Passacaglia

Charles Dancla – Variațiuni pe tema “Ah, vous dirai-je, maman”

A.Dvorak –  Patru dansuri slave

A.Dvorak –  Trio “Dumky”


 MIERCURI, 25 IULIE 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Orchestra Națională Simfonică a României, dirijor Cristian Măcelaru

 

-Posesori ai unei măiestrii care atinge suflete, pe scenă vor urca o sută de tineri, foști membri ai Orchestrei Române de Tineret. Trecuți de 30 de ani, aceștia au intrat într-o nouă etapă a vieții, în care, cu experiența dobândită în anii anteriori, vor continua să facă cinste țării. De această dată, ei vor interpreta Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor de Antonin Dvořák avându-l ca solist pe violoncelistul Valentin Raduțiu, Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss și celebrul Bolero de Maurice Ravel.

Dirijor Cristian Măcelaru

Orchestra Națională Simfonică a României

Solist Valentin Răduțiu – violoncel

PROGRAM

Dirijor: Cristian Măcelaru

Solist Valentin Răduțiu – violoncel

A.Dvorak – Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor, op.104

Richard Strauss – Suita Cavalerul Rozelor

Maurice Ravel – Bolero


 JOI, 26 IULIE 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Noapte de sânziene cu Alexandru Tomescu (vioară) și Sînziana Mircea (pian)

 

-Alexandru Tomescu debutează la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța și efectuează primul turneu în străinătate, în Germania și Austria. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma să formeze „Romanian Piano Trio”, formație deja cunoscută melomanilor din România, prin aparițiile sale în diverse festivaluri din România și din străinătate, precum și prin turneele MusicON organizate în premieră națională. În septembrie 2007 Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius. Alături de pianista Sînziana Mircea va interpreta în cadrul Festivalului Vară Magică 2018 spectacolul Noapte de Sânziene.

 Alexandru Tomescu

Sînziana Mircea 

PROGRAM

Alexandru Tomescu – vioară

Sînziana Mircea – pian

N. Paganini – Dansul vrăjitoarelor

L. van Beethoven – Romanțele nr. 1 si nr. 2

G. Tartini –  Sonata “Trilul Diavolului” (invitat special pianista EVA GARET)

F. Kreisler – Pale Moon și Polichinelle

Schubert – Standchen (Romanța)

Chopin – Nocturnă

Debussy – Clair de lune


 MARȚI, 31 IULIE 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Orchestra Națională de Tineret a Germaniei

 

-Orchestra Națională de Tineret a Germaniei, vine pentru a doua oară pe scena Festivalului Vară Magică având ca solist pe mezzosoprana Gerhild Romberger.

Cu un palmares demn de invidiat, orchestra a fost condusă de dirijori renumiți precum Herbert von Karajan, Kurt Masur, Gerd Albrecht sau Carl St. Clair. Mulți dintre foștii săi membri concertează în orchestre profesioniste sau au devenit soliști recunoscuți pe plan internațional. Orchestra a fost înființată în 1969 de Volker Wangenheim și Peter Koch în cadrul Consiliului German de Muzică pentru a promova tinerii muzicieni și câștigători ai concursului „Jugend musiziert „. De-a lungul existenței sale, orchestra a concertat în mai multe țări de pe glob, printre care Brazilia, Marea Britanie, Israel, Uniunea Sovietică, Statele Unite, fosta Iugoslavie, Japonia, Venezuela sau China și în majoritatea țărilor europene.

Dirijor Elias Grandy 

Orchestra Națională de Tineret a Germaniei

PROGRAM

Dirijor: Elias Grandy

Solistă: Gerhild Romberger – mezzosoprana

Gustav Mahler    – Kindertotenlieder

Olivier Messiaen – L’Ascension

Anton Bruckner  – Uvertura in sol minor, WAB 98

Paul Hindemith   – Simfonia ”Mathis der Maler”


 MIERCURI, 1 AUGUST 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Orchestra Națională de Tineret a Spaniei

 

-Orchestra a fost fondată în 1983, pentru a permite tinerilor iberici să dobândească noi cunoștințe și experiență în domeniul artei interpretative. De atunci, tinerii spanioli și-au demonstrat valoarea în majoritatea sălilor de concert din țară, dar și în turnee susținute în Germania, Franța, Italia, Belgia, Rusia, România, Luxemburg, Ucraina, Estonia, Olanda sau Austria. În acest an, ea participă pentru a doua oară la Festivalul Internațional Vară Magică, de aceasta dată alături de solistul Asier Polo.

Dirijor Pablo Gonzalez 

Orchestra Națională de Tineret a Spaniei

PROGRAM

Dirijor: Pablo Gonzalez

Solist: Asier Polo – violoncel

Joaquin Turina – La Procesion del Rocio, op.9

Bela Bartok – Concertul pentru orchestra

Richard Strauss – Don Quixote


 JOI, 2 AUGUST 2018, ora 19:30, Ateneul Român

London Schools Simphony Orchestra

 

-Orchestra Simfonică a Școlilor din Londra, înființată în 1945, este formată din elevi de la unități de învățământ din capitala Regatului Unit. De trei ori pe an, orchestra susține concerte la centrul de arte interpretative Barbican, cel mai mare de acest fel din Europa și membru al rețelei culturale globale. Tot aici concertează orchestra Simfonică din Londra și Orchestra Simfonică BBC.

De-a lungul celor peste șapte decenii de existență, tinerii londonezi au concertat in țări precum Olanda, Danemarca, Statele Unite, Franța, Belgia, Spania, Japonia sau Argentina. În demersul lor artistic, adeseori li se alătură dirijori și muzicieni profesioniști.

Dirijor Peter Ash 

London Schools Symphony Orchestra

PROGRAM

Dirijor Peter Ash

George Enescu –  Rapsodia op. 11 nr. 1, in La major

Leonard Bernstein – Trei episoade dansante din Muzicalul „On the Town”

Gustav Holst  –  Planetele


 MIERCURI, 8 AUGUST 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Orchestra Română de Tineret

 

-Creat cu un deceniu în urmă, prin strădania profesorului Marin Cazacu, a dirijorului Cristian Mandeal și a promotorului Dorin Ioniță, proiectul artistic Orchestra Română de Tineret, reunește cei mai buni tineri muzicieni din România. Ajunsă la maturitate, orchestra își continuă călătoria în lumea muzicii de calitate și a recunoașterii internaționale. Din noiembrie 2011, ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. De-a lugul timpului, peste cinci sute de muzicieni, veniți din toate colțurile României și ale Republicii Moldova, au făcut parte din orchestră. În cei zece ani de existență, Orchestra Română de Tineret a ajuns să reprezinte una dintre cele mai prezente valori culturale românești peste hotare. Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului  Internațional „George Enescu” de la București, va fi solistul serii.

Dirijor Cristian Mandeal 

Orchestra Română de Tineret

PROGRAM

Dirijor: Cristian Mandeal

Solist Mihai Ritivoiu – pian

Dan Dediu – Levante – Premieră absolută!

L. van Beethoven – Concertul nr.1 pentru pian și orchestră, op.15

D. Șostakovici – Simfonia a XI-a, “Anul 1905”


 MIERCURI, 15 AUGUST 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Orchestra de Tineret România – Moldova

 

-Orchestra de Tineret România – Moldova  este mai mult decât o orchestră,  este o stare de spirit comună, unde cei mai straluciți tineri muzicieni din România și Moldova participă la o experiență unică de creativitate colectivă cu pasiune și dăruire.

Un proiect social, artistic și educativ unic, Orchestra de Tineret România-Moldova a fost fondată de violoncelistul Marin Cazacu în anul 2015, cu sprijinul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” și al Lanto Communication, orchestra concertând pentru prima oară pe scena Ateneului Român în cadrul Festivalului International „Vară Magică”.

În 2016 au participat la Festivalul Internațional Young Euro Classic de la Berlin iar anul acesta vor cânta sub bagheta maestrului Horia Andreescu în concerte organizate la Bușteni, Sinaia și București.

Dirijor Horia Andreescu 

Orchestra de Tineret România – Moldova

PROGRAM

Dirijor Horia Andreescu

Soliști: Dumitrița Gore – vioară

            Sofia Blându    – violoncel

            Andrei Stanciu – vioară

Edvard Grieg – Suita Peer Gynt

Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară și orchestră

Constantin Dimitrescu – Dans Țărănesc pentru violoncel și orchestră

Bela Bartok – Dansurile românești

P.I. Ceaikovski – Simfonia nr. 5, op. 64

Eugen Doga – Vals


 MIERCURI, 22 AUGUST 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Wiener Jeunesse Orchester

 

-Orchestra Vieneză de Tineret este formată din muzicieni cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani. În cei peste 30 de ani de existență, aici s-au format sute de profesioniști, mulți dintre ei făcând parte din orchestre mari, ca Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică din Viena, Camerata Academica Salzburg sau au devenit excelenți pedagogi la universități și școli de muzică.

Tinerii austrieci, avându-l solist pe Stefan Dohr – prim cornist al Filarmonicii din Berlin, fiind conduși de dirijorul  Herbert Bock, sunt prezenți pentru a treia oară pe scena Festivalului Internațional Vară Magică.

Dirijor Herbert Bock 

Wiener Jeunesse Orchester

PROGRAM

Dirijor: Herbert Bock

Solist Félix Dervaux – corn ( corn principal al Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam)

Leonard Bernstein – Divertimento for orchestra

Herbert Willi  – Äon (Concert pentru corn și orchestră)

Anton Bruckner   – Simfonia a lV-a


 MIERCURI, 29 AUGUST 2018, ora 19:30, Ateneul Român

Orchestra Națională de Tineret a Franței

 

-Fondată în 1982, de către Ministerul Culturii din Franța, orchestra este cotată drept una dintre cele mai bune de profil din Europa. Vârsta membrilor săi este cuprinsă între 16 și 25 de ani. Aceștia acced în ansamblu după un concurs de maximă exigență, care pornește de la nivel regional, și sunt pregătiți pentru cariera artistică sub îndrumarea unor dirijori și soliști de renume internațional. Prezenți în mai multe rânduri la evenimente culturale din România, de această dată, tinerii francezi vor încheia Festivalul Internațional Vară Magică 2018 și programul Orchestre europene omagiază România. Sub bagheta lui Fabien Gabel, aceștia vor interpreta piese de Camille Saint Saens, Igor Stravinsky și Claude Debussy. Solistul concertului va fi violonistul Nicolas Dautricourt.

Dirijor Fabien Gabel 

Orchestra Nationala de Tineret a Frantei

PROGRAM

Dirijor: Fabien Gabel

Solist Nicolas Dautricourt – vioară

Maurice Ravel – “Une barque sur l’ocean”

Camille Saint Saens – Concertul nr.3 pentru vioară și orchestră

Igor Stravinsky – Le chant du Rossignol

Claude Debussy – La Mer


Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica, în situații excepționale, calendarul desfășurării stagiunii, notificând aceste modificări în timp util pe site-ul www.lanto.ro.

Biletele și abonamentele pot fi procurate de pe www.bilete.ro sau de la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român (intrarea din str. Benjamin Franklin nr. 1-3) de luni până vineri orele 14:00-19:00.

ORGANIZATOR: Lanto Communication – www.lanto.ro | 0733 612 948 | office@lanto.ro