Valentin Gheorghiu

Valentin Gheorghiu

Valentin Gheorghiu

VALENTIN GHEORGHIU – pianist

Născut la Galați în 21 martie 1928, a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani, apoi, din 1953, a continuat studiul cu Constanța Erbiceanu, abordând și compoziția cu Mihail Jora. La recomandarea lui George Enescu, a plecat cu o bursă la Conservatorul din Paris, debutând apoi pe scena Ateneului Român, la doar 15 ani, în compania Filarmonicii bucureștene, la pupitru fiind George Enescu. Fiind un pianist exemplar, a câștigat premii importante. În 1958, la primul “Festival și Concurs Internațional George Enescu” din București, Valentin Gheorghiu, împreună cu fratele său Ștefan, câștigă Premiul I pentru interpretarea Sonatei a 3-a pentru vioară și pian de George Enescu. Valentin Gheorghiu este membru de onoare al Academiei Naționale de Muzică din București. Prestigiul său i-a adus invitarea ca membru în juriile multor concursuri internaționale din Viena, Varșovia, Bruxelles, Paris, Bolzano etc.

18 iulie 2018 – Concert: Familii de mari muzicieni, Valentin Gheorghiu alături de:

 ROXANA GHEORGHIU – pianist

După absolvirea Conservatorului, își începe cariera didactică, fiind mai întâi profesoară de pian la Liceul „George Enescu” din București, iar din anul 1992, lector la Universitatea Națională de Muzică din București. Împreună cu Valentin Gheorghiu, formează un duo de mare succes ( la două piane sau patru mâini), prezent pe scene de concert din țară și străinătate. În anul 1994, i-a fost conferită Medalia Festivalului și Concursului Internațional “Dinu Lipatti”, iar în 2002, Diploma de excelență, cu prilejul semicentenarului Filarmonicii „P. Constantinescu” din Ploiești. În anul 1994, a înregistrat, alături de Valentin Gheorghiu, cu Orchestra Națională Radio, Concertul în Fa major pentru două piane și orchestră, de W.A. Mozart.

 

VALENTINA GHEORGHIU – pianist

A început studiul pianului de la vârsta de cinci ani, continuând studiul la Liceul „George Enescu” și apoi la Universitatea Națională de Muzică București, obținând licența la specializarea interpretare muzicală. În urma concursului pentru master, susținut în 2010 la Haute Ecol de Musique Geneva, este acceptată “cu prioritate” la clasa profesorului Nelson Goerner. Tânăra pianistă a participat la numeroase competiții naționale și internaționale, fiind laureată a Concursului Internațional “Jeunesse Musicale” – 1993 și a Olimpiadei Naționale de Muzică – 1998. De asemenea, a susținut recitaluri și concerte la București, Sibiu, Timișoara, Bacău, Iași, Ploiești și Bonn – 2009.