Marin Cazacu

Marin Cazacu

Marin Cazacu

MARIN CAZACU – violoncelist

Marin Cazacu, artist de mare talent, violonist, profesor și susținător al tinerelor talente, susține, încă din studenție, concerte și recitaluri în majoritatea țărilor din Europa, Asia și America. Pe lângă multe alte distincții, maestrul Marin Cazacu este decorat de statul român cu ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Cazacu  a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Bucureşti, cu profesorul Ion Urcan, apoi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu renumiţii profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar, cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu, la cursuri de măiestrie.

Din 1983, este solist al Filarmonicii „George Enescu“ din Bucureşti şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, cât şi în străinătate, sub bagheta unor mari dirijori: Ghenadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Lu Jin, Nanse Gum, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson.

A cântat alături de artişti prestigioşi ca Vladimir Orlov, Valentin Gheorghiu, Radu Aldulescu, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Ilia Grubert, Jeremy Menuhin şi ca membru al formaţiei „Pro Arte“ şi colaborator al cvartetului „Voces“, precun şi la mari festivaluri europene (München, Berlin, Milano, Veneţia, Valencia, Bratislava, Sofia).

Din anul 1992, predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În 1998 a fondat cvartetul „Cellissimo“ – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu – formaţie cu care a concertat la festivalurile de la Veneţia, Mateus (Portugalia), Macao, Singapore, Istanbul, Madrid şi România, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de la 8 la 12 violoncele în formaţia „Violoncellissimo“. A înregistrat pentru „Electrecord“ şi „Olympia“. Totodată, este director artistic al Festivalului “Enescu  și Muzica Lumii” ce se desfășoară în fiecare an la Sinaia. Cu minunata și remarcabila sa vocație de profesor, Cazacu a înființat prima Orchestră Română de Tineret, alcătuită din muzicieni cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, proveniți din absolut toate centrele muzicale din țară. Maestrul Marin Cazacu este și manager al Centrului Național de Artă ,,Tinerimea Română”:

Cazacu este laureat al concursurilor internaţionale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad.

În anul 2006, Marin Cazacu a obţinut titlul de Doctor în muzică, sub îndrumarea prof. doctor Octavian Lazăr Cosma.