Horia Andreescu

Horia Andreescu

Horia Andreescu

HORIA ANDREESCU – dirijor

Horia Andreescu este, astăzi, dirijor principal al filarmonicii George enescu. Fondator al orchestrei de cameră virtuozii, din București, profesor asociat al Universității Naționale de Mujzică bucurești, Horia andreescu a fost mulți ani direcctor al formațiilor muzicale Radio. Dacă asculți Eroica, Simfonia nr. 3 de Enescu, simfonii și misse de Haydn, chain 1 și Chain 2 de Lutoslawski sau Simfonia nr. 6 de Mahler, constați cât de largi sunt dispozițiile artistice ale lui Horia Andreescu. Constați cu câtă ardoare caută adevărul unei mujzici și cum ajunge la aceasta, prin vigoarea talentului său, prin fertila sa imaginație, prin știiință și curaj. Da, are curajul să atace viu și proaspăt, din propria sa trăire muzicală, chiar și așa-numitele șlagăre ale repertoriului universal.

Studiile sale la Universitatea de Muzică din bucurești (compoziție și dirijat cu profesori excepționali), la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski și Karl Osterreicher), precum și cursurile cu Sergiu Celibicdache, sunt o bază solidă a devenirii sale dirijorale.

Din colaborările lui Horia Andreescu cu orchestre din România și străinătate – mai cu seamă din Germenia, unde numără 13 ani de dirijor oaspete permanent, la Rundfunk Sinfonierorchester Berlin, 10 ani cu aceeași funcție la Dresdner Philharmonie și 21 de ani la Staatskapelle Schwerin – există peste 60 de înregistrări pe piața discografică, dintre care 16 cu orchestre din Europa.