UN TÂNĂR COMPOZITOR ROMÂN, PRINTRE VIITOARELE STELE ALE MUZICII LUMII

„Arome muzicale nordice” este un buchet de senzații sonore oferite publicului de la Ateneul Român de Orchestra Națională de Tineret a Danemarcei. Alături de nume de compozitori celebri, cum ar fi Beethoven, Grieg sau Sibelius este și cel al unui român: Sebastian Androne.

Nu este deloc întâmplător că exigenții danezi i-au ales o piesă, Concertul pentru flaut și orchestră, pentru a face parte din program. Asta pentru că Sebastian Androne – Nakanishi este unul dintre cei mai promițători creatori de muzică de film, fapt confirmat de recentul trofeu obținut la Zurich Film Festival.

Pasionat de lumea fizicii, cosmologiei și astronomiei, care se reflectă și în muzica pe care o așterne pe portativ și considerat a avea abilități tehnice și expresive deosebite în maniera de a compune, Sebastian Androne se numără printre cei mai remarcabili tineri muzicieni români.

Sebastian Androne – studii

Născut pe 18 iulie 1989, Sebastian Androne a urmat Universitatea Națională de Muzică din București – clasa compoziție. În prezent, acesta este asistent universitar al acestei instituții, predând compoziție, orchestrație și forme muzicale. În urma câștigării a două burse „Erasmus”, Sebastian Androne-Nakanishi a studiat compoziția muzicală cu Joe Cutler, Howard Skempton și Ed Bennett la Birmingham Conservatoire (în cel de-al doilea an de masterat) și cu Stefano Gervasoni la Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris (în cel de-al doilea an de doctorat).

Sebastian Androne – premii

Androne este laureat a peste 20 de competiții cunoscute, cum este Concursul Internațional „George Enescu” de la București – secția simfonică sau Concursul Internațional de Compoziție „Left Coast Chamber Ensemble”. De asemenea, a obținut premiul „Tenso Young Composers Award”. El este câştigătorul celei de-a VII-a ediţii a Concursului Internaţional de Muzică de Film din cadrul Festivalului de Film de la Zürich. Compozitorul român a obţinut premiul la categoria „Cea mai bună coloană sonoră a unei pelicule internaţionale”. La competiție au participat 304 compozitori, din 44 de ţări. Juriul a fost prezidat de Cliff Martinez, compozitor de muzică de film şi fost baterist al trupei „Red Hot Chili Peppers”. Sebastian Androne-Nakanishi a intrat în finală cu lucrarea sa, alături de coloane sonore ale unor pelicule din Franţa, Belgia, Spania şi Canada. Concursul Internaţional de Muzică de Film este organizat de Festivalul de Film de la Zürich şi Orchestra Tonhalle, în colaborare cu Forum Filmmusik.

Muzicianul are o creație în care explorează procedee componistice de transformare a unei lucrări muzicale în diverse feluri, având ca rezultat abstractizări de tipul reprezentării conceptuale sau al labirintului muzical. Muzica sa a fost interpretată atât în Europa, cât și în afara acesteia, de către ansambluri precum Quator Diotima, Musicatreize, BBC Choir, Tenso Chamber Choir, Looptail și de către orchestre precum Tonhalle Orchestra Zürich, Shanghai Philharmonic, Filarmonica George Enescu și Filarmonica Transilvania.

În concertul de la Ateneu va fi solist un alt tânăr și talentat român: flautistul Ștefan Diaconu.

17 iulie – Arome muzicale nordice – Orchestra Tineret Danemarca (DUEN), dirijor Morten Ryelund, solist Ștefan Diaconu – flaut

Lasă un comentariu