BIJUTERII ALE MUZICII BAROCE, PE SCENA ATENEULUI ROMÂN

Concertul BaRockIN Transylvania, susținut de orchestra Musica Ricercata aduce, pe scena Ateneului Român, sonoritățile unei muzici baroce care caracterizează întregul spațiu european al secolului al XVIII-lea, printre ele numărându-se și cea compusă în Transilvania. Vor fi interpretate lucrări  ale lui Johann Satorius fiul, alături de cele ale lui Gheorg Phillipp Telemann, Carl Phillipp Emanuel Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart.

Mai puțin cunoscut este faptul că între autorii pieselor ce vor fi oferite publicului sunt legături strânse. Astfel, Carl Philipp Emanuel Bach – compozitor și cavecinist german, este unul dintre fii celebrului Johann Sebastian Bach. El a fost creatorul stilului modern de sonată, adoptat de Joseph  Haydn și de W.A. Mozart, preluat apoi și cizelat de Ludwig van Beethoven. Frații lui Carl au fost și ei muzicieni. De altfel, familia Bach a constituit o adevărată dinastie care s-a impus în spațiul muzical timp de aproape două secole, dând nu mai puțin de 50 de muzicieni renumiți și câțiva compozitori de notorietate, printre care cel mai cunoscut a fost Jonann Sebastian Bach.

Michael Haydn, din creația căruia va fi prezentată Simfonia în G Major “Applausus”, Perger 8*, a fost fratele celebrului compozitor Joseph Haydn. Michael a fost succesorul lui Mozart ca organist al Bisericii Sfânta Treime din Salzburg, dar și unul dintre bunii prieteni ai acestuia din urmă.

Georg Philipp Telemann, cu o lucrare în program, a fost un compozitor german foarte apreciat în epocă comparat cu prietenul său Johann Sebastian Bach și naș de botez al fiului acestuia, Carl Philipp Emanuel. Telemann era prieten și cu George Frideric Handel.

Pe scena  Festivalului va fi interpretată și o piesă a transilvăneanului Johann Sartorius (fiul), compozitor care, alături de Johann Sartorius (tatăl), Johann Knall și Anton Hubatschek a demonstrat sincronismul culturii transilvane cu cea din marile centre musicale ale secolului al XVIII-lea. Spre deosebire de părintele său, căruia vremurile și epidemia de ciumă nu i-au permis să urmeze studii înalte, fiul s-a pregătit în universitățile Jena și Kiel.

25 iulie – „BaRockIN’ Transylvania” – Musica Ricercata, dirijor Gabriel Bebeșelea, solist Rodica Vică – soprană

Lasă un comentariu