SIMFONIA 1 DE BEETHOVEN SAU CUM O DEDICAȚIE PERSONALĂ DEVINE UN DAR FĂCUT UMANITĂȚII

Printre superbele lucrări oferite de Orchestra Națională de Tineret din Danemarca celor veniți la concertul „Arome muzicale nordice” se numără și Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21 a lui Ludwig van Beethoven, prima dintre cele nouă create de acest muzician uriaș. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt a 3-a Eroica, a 5-a a Destinului, a 6-a Pastorala și  cea finală, a 9-a, Odă bucuriei, adoptată ca imn al Uniunii Europene.

Simfonia nr.1 de Beethoveen apare în prima perioadă de creație și a fost dedicată baronului Gottfried van Swieten, un diplomat austriac, bibliotecar și muzician amator, dar care a rămas cunoscut ca patron al unor mari compozitori, printre care Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart și Beethoven, în timpul primilor săi ani la Viena. Schițe ale ultimei părți datează din 1795, iar lucrarea a fost publicată la Leipzig în 1801. Premiera avusese loc cu un an în urmă, la Burgtheater din Viena. În concert au mai fost interpretate Septetul și Concertul pentru pian nr. 2 și o simfonia a lui Mozart, o arie și un duet din oratoriul Creațiunea a lui Joseph Haydn. Evenimentul este important pentru că publicul vienez, atât de critic și de sofisticat, ia act de amplitudinea talentului lui Beethoven.

Simfonia nr.1 de Beethoveen – structură

Lucrarea este structurată în patru părți, respectiv Adagio molto – Allegro con brio, 4/4 – 2/2; Andante cantabile con moto, 3/8, Fa major; Menuetto: Allegro molto e vivace, ¾ și Adagio – Allegro molto e vivace, 2/4. Interpretarea clasică durează aproximativ 25 de minute.

Ca și celelalte lucrări din prima perioadă (1790-1802), ale lucrărilor create la Bonn și Viena, și Simfonia 1 este sub influența stilului lui Haydn și Mozart și sunt definite de apogeul clasicismului vienez. De altfel, relația sa cu Mozart este mai veche. Beethoven a început să ia lecții de muzică cu organistul Christian Gottlob, la care îl dusese tatăl său, un cântăreț de curte mediocru, căzut în patima alcoolului, a cărui singur merit a fost că și-a dat seama de talentul fiului său. Gottlob își dă seama de valoarea excepțională a micului elev și, în 1787, cu sprijinul arhiepiscopului Maximilian Franț, îl trimite la Viena. Aici va lua câteva lecții de la Mozart dar este nevoit să se întoarcă acasă, pentru a participa la funeraliile mamei sale. Nu se știe care ar fi fost drumul său dacă ar fi stat mai mult în capitala imperială. Rămâne însă recunoscător intenției susținătorilor săi, compunând o cantată cu ocazia morții împăratului Iosif al II-lea, fratele binefăcătorului său.

17 iulie – Arome muzicale nordice – Orchestra Tineret Danemarca (DUEN), dirijor Morten Ryelund, solist Ștefan Diaconu – flaut

Lasă un comentariu