Rapsodia pe o temă de Paganini, una dintre cele mai cunoscute partituri pentru pian din secolul 20

Rapsodia pe o temă de Paganini a lui Serghei Rahmaninov, care va fi interpretată de Orchestra Națională de Tineret a Olandei în ultima zi a Festivalului Internațional “Vară Magică” din acest an, este considerată drept una dintre cele mai cunoscute partituri pentru pian din secolul 20.

Lucrarea, compusă în 1934 la Villa Senar din Lucerna-Elveția, casa de vacanță a compozitorului, va fi interpretată pentru prima data în același an, la Opera Lirică din Baltimore. Solist a fost însuși Rahmaninov care, alături de Orchestra Philadelphia, dirijată de Leopold Stokowski, a înregistrat un mare succes. O lună mai târziu, în aceeași formula, opera a fost înregistrată pentru prima dată la RCA Victor’s Studio Trinity Church Studio din Camden, New Jersey.

21 august – “Creații fantastice” – Orchestra Națională de Tineret a Olandei, dirijor Antony Hermus, solist – Alexander Romanovsky– pian

Rapsodia a urmat dezvoltarea pe care, initial, a avut-o Capriccio op. 1, n. 24 de Niccolo Paganini, cu o temă pe care este compus setul celor 24 de variațiuni. Această temă a inspirit și alți compozitori celebri, cum ar fi Robert Schumann, Fanz Liszt sau Johannes Brahms. Nici nu se putea altfel, pentru că muzica și personalitatea lui Paganini i-a obsedat pe mulți dintre muzicienii secolului în care a trait. A fost geniul care a schimbat pentru eternitate lumea muzicii.

Niccolo atrăgea mulțimile într-un mod cu totul special, mulți dintre cei care îl ascultau ajungând să creadă că și-a vândut sufletul pentru a avea acest talent incredibil, sau că pactul cu diavolul ar fi fost încheiat de către mama sa, dobândind pentru acesta succesul în schimbul sufletului lui. Cele 24 de Capricii pentru vioară solo sunt atât de dificile încât nici azi nu pot fi interpretate decât de cei mai buni instrumentiști.

21 august – “Creații fantastice” – Orchestra Națională de Tineret a Olandei, dirijor Antony Hermus, solist – Alexander Romanovsky– pian

La rândul ei, Rapsodia pe o temă de Paganini este apogeul creației lui Rahmaninov, cu care, în abordarea acestei teme, nu poate rivaliza niciunul dintre predecesorii săi. Compozitorul și-a căutat permanent inspirația în surse din afara muzicii, cum ar fi poezia, frumusețea femeii sau iubirea. El credea că filonul artistic trebuie căutat în interiorul fiecăruia dintre noi și că nimic dinafară nu poate ajuta actul creației.

Serghei Rahmaninov rămâne în istorie ca una dintre vedetele cel mai bine plătite, dar și ca unul dintre cei mai influenți pianiști ai secolului trecut.

21 august – “Creații fantastice” – Orchestra Națională de Tineret a Olandei, dirijor Antony Hermus, solist – Alexander Romanovsky– pian

Lasă un comentariu