PAIAȚE – O CAPODOPERĂ CARE A CUCERIT LUMEA

Opera Paiațe, a compozitorului Italian Ruggiero Leoncavallo, din care celebra soprană Teodora Gheorghiu va interpreta Aria Neddei Stridono lassu, a cucerit marile scene ale lumii de mai bine de un secol. Cu o dramaturgie puternică, o linie melodică intensă și cu evidente caracteristici lirice, Paiațe se alătură altor două opere ale compozitorului, pianistului și dirijorului napolitan: Zaza și Boema, la fel de bine cunoscute.

14 august – „Dragoste și viață de femeie”  – Teodora Gheorghiu – soprană, Diana Ionescu – pian.

Leoncavallo, inițiator al verismului – curent care se opunea romantismului – a fost și un foarte bun versificator, care și-a scris singur libretele.Pe lângă cele trei opere, acesta a compus baletul Viață de marionetă, un poem simfonic și mai multe romanțe.

Paiațe, în italiană Pagliacci, este o operă în două acte a cărei premieră a avut loc la Teatro Dal Verme din Milano, în 21 mai 1892. Acțiunea lucrării, care durează o oră și un sfert, are loc în satul Montalto din Calabria, regiune din sudul Italiei, în 15 august 1865.

Personajele sunt membrii unei trupe de comedianți care ajunge în mica așezare, respectiv șeful – Canio, soția acestuia, Nedda,Tonio – care, din cauza urâțeniei joacă rolul bufonului și Beppo. Lor li se alătură Silvio, un tânăr localnic.

Prologul este prezentat de Tonio, care anunță publicul că subiectul acțiunii este inspirit din viața reală și că actorii nu trebuie considerați doar simpli comedianți care distrează spectatorii, ci trebuie tratați în primul rând ca oameni, cu trăiri și sentimente normale.

Pe parcursul celor două acte, sentimente puternice cum ar fi iubirea, gelozia, ura, dorința de răzbunare, trăite de cei cinci în puținul timp rămas până la spectacol, se derulează cu repeziciune. Iar când piesa începe, protagoniștii realizează că piesa se suprapune, uluitor, peste realitate. Paiața, Colombina, Taddeo și Arlechino interpretează roluri cu care se identifică. Jocul, transformat brusc în realitate, va avea un deznodământ tragic. Nedda și Silvio sunt uciși de Canio. Cu voce sinistră, ucigașul le strigă țăranilor îngroziți de cele văzute: La commedia è finita!. Comedia s-a terminat !

14 august – „Dragoste și viață de femeie”  – Teodora Gheorghiu – soprană, Diana Ionescu – pian.

Lasă un comentariu