“Cavalerul Rozelor” sau întoarcerea la romantism

Opera “Cavalerul Rozelor” a marelui compozitor Richard Strauss este o întoarcere la romantism la început de secol 20, un suflu nou și un  triumf al omenescului. În cele din urmă, o poveste în care apare o prințesă, un conte, un baron, o tânără și  dama ei de companie și, firesc, un intrigant, întâmplări și aventuri amuzante. În cadrul Festivalului Internațional “Vară Magică”, suita va fi interpretată de Orchestra Română de Tineret, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

8 august – „Călătorii romantice și moderne” – Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal

Compusă în 1910, lucrarea reușește să treacă pragul de la drama muzicală la opera, de la Wagner la Mozart. Asemenea celui din urmă, Strauss surprinde cu măiestrie diferitele stări sufletești ale personajelor și reînvie atmosfera veselă și elegantă a operei germane. Opera înfățișează fațetele nuanțate ale valsului, cu farmecul său ritmic și armonic specifice, pentru a sugera atmosfera de veselie într-un secol schimbător, în care preocuparea principală era renunțarea la tradiție, la reguli prestabilite etc. Amestecul multicolor neobișnuit, unduirile line ale valsului, motivele cu caracter de cântec popular (duetul final) evocă elemente întâlnite și în mozartianul “Flaut fermecat”.

8 august – „Călătorii romantice și moderne” – Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal
“Cavalerul Rozelor” – compoziție

“Cavalerul Rozelor” este o operă în trei acte, iar premiera ei a avut loc la Hopfer (astăzi Semperoper) din Dresda, în 26 ianuarie 1911, sub bagheta dirijorului Ernst von Schuch.

Acțiunea se desfășoară în cercurile aristocratice din Viena, în jurul anului 1740, în primii ani de guvernare a împărătesei Maria Terezia a Austriei. Principalele personaje sunt Mareșala prințesă von Werdenberg (soprană), Baronul Ochs auf Lerchenau (bas), Contele Octavian Rofrano, numit Quinquin, tânărul amant al prințesei von Werdenberg (mezzo-sopran), Faninal, un bogat proaspăt înnobilat (bariton), Sophie, fiica sa (soprană), Marianne, dama ei de companie (soprană) și Valzacchi, un intrigant (tenor).

Opera începe în dormitorul Mareșalului von Werdenberg, unde prințesa, de 32 de ani, a petrecut o noapte de pasiune alături de tânărul conte Octavian Rofarno, un june de doar 17 ani. Prințesa știe că acesta va cauta curând o iubită mai tânără, așa că îl trimite într-o misiunea specială: să ducă un trandafir de argint unei tinere pe nume Sophie, din partea Baronului Ochs auf Lerchenau. Așa cum era de așteptat, cei doi adolescenți se îndrăgostesc imediat. Furios, Faninal (tatăl tinerei fete) îi poruncește să plece la mănăstire, dar Octavian, decis să o ia de nevastă, pune la punct un plan pentru a-l discredita pe baron. Abia la final, după multe întâmplări și aventuri amuzante, cei doi tineri vor ajunge să fie împreună.

8 august – „Călătorii romantice și moderne” – Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal

Lasă un comentariu