Un Orfeu din Insula de Smarald farmecă România cu muzica sa uluitoare

Nicola, sau Nikos Argiropoulos,

un personaj aproape mitic, încărcat de misterele locurilor natale – un golf al micii așezări Limenaria, din Thassos – avea să vrăjească publicul bucureștean în 2014, la prima sa vizită în România, cu o muzică stranie și acaparatoare: rebetiko.

Uriașul grec de pe insula de smarald a Egeei a creat, la sfârșit de martie, pe scena Institului Bancar Român, o seară magică, cu murmurul instrumentelor despre dragoste, despre mare și despre dorul pentru sufletul pierdut, cu povești despre Smirna, Constantinopole și Atena, în care întinderea de ape, pescărușii și trandafirii au rolul de ghid. Organizator Lanto Communication.

Lanto

avea să prezinte românilor un om care, de-a lungul timpului, nu s-a lăsad definit nici ca finanțist, nici ca pescar și nici ca om de afaceri. Mai presus de toate, el dăruiește cu generozitate rebetiko – muzica trandițională în care aduce dorul, iubirea și suferința grecilor, dar care, totodată, reflectă starea de libertate asumată și moștenirea culturală unică în care fuzionează muzica europeană, cea otomană și cea bizantină. Rebetiko este un gen muzical care în 2017 a fost declarat moștenire culturală a umanității protejată de UNESCO. Simplist, e muzică grecească in interpretare urbană.

Nikos face instrumente tradiționale, compune muzică, scoate albume și a înființat o trupă a cărei pasiune nu are nevoie decât de bouzoukia, o baglama (un fel de cobză arhaică folosită pe tot teritoriul fostului imperiu otoman), alte câteva instrumente cu coarde și un acordeon pentru a ajunge la sufletul celor care îi ascultă. Fiecare dintre aezii care îl însoțesc în pelegrinările sale balcanice cântă de parcă ar fi învățat muzica din pruncie, când trăgeau cu urechea la arpegiile lui Orfeu, pe care, în nopțile de vară, adierile ușoare le purta la țărm, peste apele de cleștar ale Mediteranei.

Argiropoulos este și personajul unui film “The Swallows”. În documentarul său, prezentat, în 2013, la Festivalul Internațional de Scurt Metraj de la Balcic – Bulgaria,

regizoarea Ilina Perianova vorbește despre omul Nikos și pasiunea sa arzătoare pentru rebetiko și pentru tot ce înseamnă sensul unei vieți împlinite.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile urmăriți-ne și pe:
🌐 www.lanto.ro
Instagram: https://goo.gl/gE2oD5
Youtube: https://goo.gl/Bpna2G
Twitter: https://goo.gl/CgZKVz

Lasă un comentariu