Flaute din lemn, oboaie baroce, teorbe și instrumente cu corzi de maț, vor putea fi ascultate în concertul susținut de orchestra Musica Ricercata, pe scena Ateneului Român. Porniți în explorarea unor lumi sonore diferite, artiștii conduși de dirijorul Gabriel Bebeșelea vor folosi atât instrumente istorice, cât și moderne, interpretând fiecare repertoriu în modul potrivit.
Flautului, unul dintre cele mai vechi instrumente folosite de oameni, i se adaugă oboiul baroc, dar și teorba – un instrument cu coarde, mai mare decât lăuta, inventat în Italia sfârșitului de secol XVI.
25 iulie – „BaRockIN’ Transylvania” – Musica Ricercata, dirijor Gabriel Bebeșelea, solist Rodica Vică – soprană
În jurul coardelor de vioară, zorii Evului Mediu au fost marcați de apariția unor lutieri fabuloși, care au folosit intestine de animale pentru coarde, sunetul instrumentelor create de ei rămânând de neegalat până în zilele noastre. Potrivit legendelor care încă persistă în satul de munte Salle, din provincia italiană Abruzzo, în urmă cu mult timp, la începuturile Renașterii, un meșter șelar, pe nume Erasmus, a pus la uscat mai multe intestine de oaie. Într-o zi, vântul a trecut peste ele, iar sunetul produs a fost atât de încântător, încât omul s-a gândit imediat să le folosească drept coarde pe care să le vândă creatorilor de viori.
Pentru a-și proteja invenția, primii fabricanți au spus tuturor că aceste coarde sunt făcute din măruntaie de pisică. În acele vremuri, uciderea acestor feline domesticite era aspru pedepsită de autorități. De ce ? Simplu, pentru că protejau hambarele și casele de șoareci.
Victimă a unui zvon privind folosirea unui instrument cu coarde dintr-o astfel de proveniență a fost lansat de celebrul compozitor german Richard Wagner, iar victima a fost nimeni altul decât Johannes Brahms, pe care cel dintâi îl detesta.
În șase sute de ani, orășelul din apropiere de Pescara a devenit un important centru mondial pentru producerea de coarde, Două cutremure devastatoare, produse în 1905 și 1933, aveau să întrerupă producția pentru intervale mari de timp. Astăzi, descendenții vechilor meșteri au reluat lucrul, iar produsele lor sunt vândute pretutindeni în lume.
Astăzi, pentru fabricarea de coarde se folosește, cel mai adesea, o combinație de intestine, nailon și oțel. În ciuda utilizării noilor tehnologii de producție, corzile naturale continuă să dea cel mai cald ton posibil.