21 august – “Creații fantastice”

Orchestra Națională de Tineret a Olandei


Divertimento din lucrarea Le Baiser de la fée – care va fi interpretat de Orchestra Națională de Tineret a Olandei – este un omagiu adus marelui Piotr Ilici Ceaikovski de către Igor Stravinsky. Acest gen muzical a fost exploatat încă din secolul XVIII, iar printre compozitorii care l-au practicat se numără Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Sergei Prokoviev sau Béla Bartók.

Suita de concerte pentru orchestră a fost creată de Stravinky în colaborare cu Samuel Dushkin în 1934 și revizuită în 1949. Numele îi vine din italiană, înseamnă “a amuza”, este compus, în general, pentru ansambluri mici și descrie o mare varietate de lucrări instrumentale non-religioase pentru solist și ansamblu de cameră. Cu alte cuvinte, este un fel de divertisment muzical, deși poate fi aplicat și unui gen mai serios. În această notă, de exemplu, Mozart a compus mai multe tipuri de divertimenti, unele dintre ele chiar mici simfonii, cum ar fi Simfoniile de la Salzburg K. 136, K. 137 și K. 138.

Rapsodia pe o temă de Paganini a lui Serghei Rahmaninov, care va fi interpretată de Orchestra Națională de Tineret a Olandei în ultima zi a Festivalului Internațional “Vară Magică” din acest an, este considerată drept una dintre cele mai cunoscute partituri pentru pian din secolul 20.

Simfonia Fantastică, celebra lucrare a lui Hector Berlioz, care va fi interpretată de Orchestra Națională de Tineret a Olandei în ultimul concert al Festivalului Internațional “Vară Magică”, este un poem simfonic dedicate Țarului Nicolae I al Rusiei și a produs o adevărată revoluție a gândirii componistice.


Dirijor: Antony Hermus
Solist: Alexander Romanovsky– pian
Categorie:
21 august – “Creații fantastice”