PEER GYNT: O POVESTE MUZICALĂ FABULOASĂ, INSPIRATĂ DE FOLCLORUL SCANDINAV

Peer Gynt, de Edvard Grieg, este o compoziție muzicală fascinantă, pentru orchestră și cor, inspirată din opera scriitorului norvegian Henrik Ibsen. Premiera poemului dramatic cu muzica de scenă compusă de Grieg a avut loc în februarie 1876, pe scena Teatrului Mollergaden din Christiania (actualul Oslo) și a avut un succes răsunător. În 1888 și în 1891, Grieg va aranja două suite orchestrale plecând de la muzica originală de scenă.

În cadrul Festivalului Internațional “Vară Magică”, Orchestra Națională de Tineret din Danemarca, dirijată de Morten Ryelund, va interpreta două dintre aceste părți, respectiv Dans arabic și Cântecul lui Solveig. Prima suită este compusă din patru părți: Dimineața; Moartea lui Åse; Dansul Anitrei și În peștera regelui munților.  A doua suită este compusă din tot atâtea părți: Răpirea miresei, Plânsul lui Ingrid; Dansul arabic; Peer Gynt se întoarce acasă (noaptea furtunoasă pe mare) și Cântecul lui Solveig.

Peer Gynt – compoziție

Ibsen a scris această piesă în versuri în timp ce era în Italia. Inițial, aceasta nu a fost destinată interpretării pe scenă. Ulterior, scriitorul s-a răzgândit și i-a scris prietenului său Grieg, întrebându-l dacă nu este de acord să compună muzica pentru piesa sa, lucru cu care compozitorul a fost imediat de acord. Deși a început creația cu dificultate, mai apoi a început să fie atras de piesă și s-a convins că el era cel mai potrivit pentru a termina această alegorie pătrunsă de spiritul norvegian.

Deși premiera s-a bucurat de succes, Grieg era nemulțumit de durata mică a pieselor, impusă de concuerea suedeză a teatrului. Din aces motiv, câțiva ani mai târziu va reorganiza o mare parte din muzică și a adăugat noi piese.

Scorul a fost publicat în 1908, la un an după moartea compozitorului. Mișcările din cele două suite nu au nicio legătură cu cronologia poemului dramatic pus în scenă. Astfel, Dimineața prima piesă din Suita 1 a fost preludiul actului 4; Moartea lui Åse, a doua din prima suită era la sfârșitul actului 3; Dansul Anitrei, al treilea din prima suită era în actul 4, iar În peștera regelui munților, a patra parte din prima suită, era din actul 2.

Peer Gynt Suita 1

În 1888, Peer Gynt Suita 1 a fost prezentată prima dată la Leipzig, unde Grieg îi întâlnește pe Brahms și Ceaikovski. În anii următori, va întreprinde turnee în toată Europa, cu orchestre renumite cum ar fi Filarmonica din Berlin sau orchestra Concertgebouw din Olanda. Devine membru al academiilor din Suedia și Franța, doctor onorific al universităților din Cambridge și Oxford. În 1904 are o întâlnire cu împăratul german Wilhelm al II-lea. Chiar în anul morții sale, 1907, susține concerte la Munchen, Berlin, Kiel, Oslo și Copenhaga.

Edvard Hagerup Grieg, născut la 15 iunie 1843, în orașul Bergen, a fost unul dintre cei mai importanți muzicieni ai școlii naționale norvegiene, fiind influențat de muzica poporului său, dar și a celor scandinave învecinate, precum și unul dintre reprezentanții relevanți ai muzicii romantice europene.

17 iulie – Arome muzicale nordice – Orchestra Tineret Danemarca (DUEN), dirijor Morten Ryelund, solist Ștefan Diaconu – flaut

Lasă un comentariu