LA PRÓCESION DEL ROCIO, O POEZIE SIMFONICĂ INSPIRATĂ DE UN PELERINAJ CELEBRU

La Prócesion del Rocio, op. 9, poezia simfonică a compozitorului spaniol Joaquin Turina Pérez, este inspirată de unul dintre cele mai importante pelerinaje care au loc în Andaluzia, de Rusalii. În jur de un million de pelerine vin, atunci, pentru a venera mica satatuie din lemn aurit a Fecioarei, găzduită în schitul El Rocio.

Prima mișcare a operei, “Triana în sărbătoare”, este ușoară și amuzantă. Turina folosește dansurile spaniole solea și seguidilla pentru a întări idea unui festival. Cea de a doua mișcare, intitulată “Procesiunea”, marchează începutul pelerinajului.

Joaquin Turina (n. 1882- d.1949) s-a născut în Sevilla. A studiat în localitatea natală și la Madrid. Între 1905 și 1914 locuiește la Paris, unde tine lecții de compoziție și studiază pianul. Ca și bunul său prieten, Manuel de Falla, îi cunoaște aici pe compozitorii impresioniști Maurice Ravel și Claude Debussy. La sfârșitul acestei perioade, împreună cu Falla, se întoarce la Madrid, unde este compozitor, profesor și critic. Se alătură Orchestrei Simfonice din Madrid pentru a realiza premiera versiunii orchestrale revizuite a prietenului său la “El amor brujo”.

În 1929, ajunge în Cuba și ține o serie de prelegeri la Institutul de Cultură Hispanico-Cubană de la Havana. În 1931 devine profesor de compoziție la Conservatorul Regal din Madrid.

Lucrările sale includ opererele “Margot” și „Jardin de oriente”, „Danzas fantásticas (dedicate soției sale), “La oración del torero”, muzică de cameră, pentru pian, piese de chitară. O mare parte din opera sa a fost influențată de muzica tradițională andaluză.  A scris, de asemenea, o scurtă piesă “Rhapsodia Sinfonica” pentru pian și orchestră.  Lucrările sale de chitară includ “Fandanguillo” și “Hommage à Tárrega”, care au fost scrise pentru Andrés Segovia, unul dintre cei mai mari chitariști din istoria muzicii.

Lasă un comentariu