DIVERTIMENTO FOR ORCHESTRA, O MUZICĂ FĂCUTĂ SĂ OMAGIEZE CENTENARUL ORCHESTREI SIMFONICE DIN BOSTON

Celebrul compozitor Leonard Bernstein a creat “Divertimento for orchestra” pentru a celebra centenarul Orchestrei Simfonice din Boston. La fel ca și “West Side Story” și multe alte lucrări, și aceasta este alcătuită dintr-o gamă exuberantă de stiluri, de la diferite timpuri de muzică populară americană, până la repertoriul simfonic din diferite perioade istorice.

În ajunul premierei, Bernstein,

născut în acest oraș, declara pentru ziarul “Boston Globe” că piesa reflectă experiențele sale din tinerețe și îi aduce aminte de momentele în care auzea pentru prima data muzică orchestrală în Sala Simfonică, sub conducerea lui Arthur Fiedler și că a fost atât de emoționat încât aproape “a căzut de pe scaun”.

În cea mai mare parte,

lucrarea interpretată de Orchestra de Tineret din Viena, pe scena Ateneului Român, este ușoară și transmite impulsurile ludice ale compozitorului. Piesa, scrisă în 1980, este un album nostalgic plin de amintiri ale tânărului crescut în marele oraș american. Lucrarea este presărată cu aluzii la repertoriul cu care Bernstein a crescut în Sala Simfonică, unele destul de evidente, altele mai degrabă mesaje secrete pentru înșiși membrii orchestrei.

“Divertimento for orchestra”

a fost cântat în 25 septembrie 1980, de Orchestra Simfonică din Boston, la Symphony Hall, sub bagheta celebrului dirijor Seiji Ozawa.

Leonard Bernstein

este o personalitate cu adevărat legendară a muzicii secolului XX, una dintre cele mai cunoscute și influente figuri din muzica clasică a veacului trecut, atât datorită activității sale de compozitor și dirijor, cât și de promotor al muzicii, în binecunoscutele lecții filmate, preluate de televiziuni de pe întregul mapamond, inclusiv în România.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile urmăriți-ne și pe:
🌐 www.lanto.ro
Instagram: https://goo.gl/gE2oD5
Youtube: https://goo.gl/Bpna2G
Twitter: https://goo.gl/CgZKVz

Photo credit: gettyimages

Lasă un comentariu