Bolero, opera muzicală cea mai pusă în scenă din toate timpurile pe scena Festivalului Internațional Vară Magică

Bolero-ul compozitorului francez Maurice Ravel, opera cea mai pusă în scenă din toate timpurile, va fi interpretată de Orchestra Națională Simfonică a României sub bagheta fermecată a dirijorului Cristian Măcelaru, în concertul extraordinar de miercuri, 25 iulie 2018, pe scena Ateneului Român

Bolero a fost compusă în anul 1928, comandată special pentru celebra Ida Rubinstein, dansatoare, actriță și patroană a artelor, o adevărată muză pentru o pleiadă de artiști celebri ai epocii. Printre partenerii de scenă ai acesteia s-a numărat și marele balerin Vaslav Nijinski.

Lucrarea de geniu este o compoziție muzicală de balet pentru orchestră, într-un singur act, în do major, și a fost pusă pentru prima dată în scenă la puțin timp după ce a fost terminată. La debut, Ida Rubenstein a luat rolul solo al unui dansator de cafenea îndrăgostit, atrăgând publicul masculin, a cărui entuziasm în creștere s-a suprapus perfect peste crescento-ul lucrării. Bolero-ul lui Ravel este o mișcare de dans cu ritm și tempo invariabile, pe o melodie uniformă și repetitivă, are își ia singurele elemente de variație din efectele orchestrației, printr-un crescendo progresiv și, in extremis, printr-o modulare scurtă în mi major. Această operă singulară, pe care Ravel a considerat-o doar un simplu studiu de orchestră, a făcut obiectul celei mai largi difuzări, dintre operele sale devenind, în zilele noastre, opera muzicală cea mai pusă în scena din toate timpurile.

În urmă cu mai puțin de un deceniu, Bolero a devenit subiectul unei anchete de proporții, intitulate Paradise Papers, după ce jurnaliști de investigație au descoperit că moștenitorii compozițiilor lui Maurice Ravel sunt implicați în afaceri cu firme-fantomă, din paradisuri fiscale, în legătură cu sumele uriașe obținute din drepturile de autor. Cu trei secole în urmă, bolero era numele unui tip de melodie, dar și al unui dans popular spaniol, cu ritm legănat, moderat, executat vocal și cu acompaniament de chitară și castaniete.

Cu timpul, bolero a ajuns în Cuba, țara dansurilor pasionale. Pe insula din Caraibi, Ravel cu piesa lui a dat altă formă acestui dans. După Cuba, bolero a cucerit Mexicul și apoi întreaga Americă Latină.

Orchestra Națională Simfonică a României, dirijor Cristian Măcelaru
Miercuri, 25 iulie 2018, Ateneul Roman, ora 19:30, FESTIVALUL VARĂ MAGICĂ 2018 ediția a VII-a
BILETE DISPONIBILE >>> https://goo.gl/KevHpe 

PROGRAMUL FESTIVALULUI VARĂ MAGICĂ >>> https://goo.gl/Pc26X3
ORGANIZATOR: Lanto Communication – www.lanto.ro | 0733 612 948 |office@lanto.ro

Lasă un comentariu