Valentin Gheorghiu
Valentin Gheorghiu
VALENTIN GHEORGHIU – pianist
Valentin Gheorghiu este unul dintre marii muzicieni, pianiști și compozitori români contemporani. Născut la Galați în 21 martie 1928, a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani, apoi, din 1953, a continuat studiul cu Constanța Erbiceanu, abordând și compoziția cu Mihail Jora. George Enescu, într-o scrisoare adresată ministrului Culturii, îl recomandă drept “un talent rar ce trebuie supravegheat îndeaproape”. Astfel, la nouă ani, Valentin Gheorghiu primește o bursă de studiu la „Conservatorul Național Superior de Muzică” din Paris.
La 15 ani, debutează pe scena Ateneului Român, în compania Orchestrei Filarmonice București, sub bagheta lui George Georgescu, ca solist al concertului Nr. 1 în Do-major pentru pian și orchestră de Ludwaig van Beethoven și devine solist al Filarmonicii în 1950. În afara activității concertistice din țară, a întreprins turnee de răsunet în țările europene cum ar fi Marea Britanie, Franța, Spania, Germania, Uniunea Sovietică, Austria, etc., precum și în Statele Unite ale Americii, Israel și Japonia.
Fiind un pianist exemplar, a câștigat premii importante, cum ar fi cel de la primul Festival și Concurs Internațional George Enescu din București (1958), pe care îl primește împreună cu fratele său, Ștefan, pentru interpretarea Sonatei a 3-a pentru vioară și pian de George Enescu.
Valentin Gheorghiu a colaborat cu orchestre de prestigiu, cum ar fi „Société des Concerts du Conservatoire de Paris”, „Gewandhaus” – Leipzig, „Staatskapelle” – Dresda etc. și a colaborat cu dirijori de renume mondial precum Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Prêtre, George Georgescu.
Maestrul Gheorghiu excelează și în recitalurile solo de muzică de cameră, dar și ca partener al fratelui său, Ștefan Gheorghiu. Sunt remarcabile performanțele muzicale ale „Trio-ului” compus din Valentin Gheorghiu (pian), Ștefan Gheorghiu (vioară) și Radu Aldulescu (violoncel).
Împreună cu soția sa, Roxana, formează un duo de mare succes (la două piane sau patru mâini), prezent pe scene de concert din România și din străinătate. În 1994, împreună cu Orchestra Națională Radio, au înregistrat Concertul în Fa major pentru două piane și orchestră, de Wolfgang Amadeus Mozart. Cei doi au urcat, de multe ori, pe scena alături de fiica lor, Valentina, și ea o pianistă consacrată, cu recitaluri pe mari scene și participare la numeroase competiții naționale și internaționale.
Valentin Gheorghiu a făcut înregistrări de radio, televiziune și discografice pentru casele “His Master’s Voice”, “Pathé Marconi”, “Deutsche Gramophone”, “Electrecord” și „Editura Casa Radio”.
Creația sa componistică, din păcate prea puțin auzită în sălile de concerte, cuprinde lucrări cum ar fi: Sonată pentru pian (Mențiunea I „George Enescu”, 1946), Concert pentru pian și orchestră (Premiul „George Enescu” al Academiei Române), Burlescă pentru pian și vioară, Trio pentru pian, vioară și violoncel, Sonată pentru pian și violoncel, Quartet de coarde sau Coral și fugă pentru orgă și orchestra.
Valentin Gheorghiu este membru de onoare al Academiei Naționale de Muzică din București. Prestigiul său i-a adus invitarea ca membru în juriile multor concursuri internaționale din Viena, Varșovia, Bruxelles, Paris, Bolzano etc.
Sursa: Wikipedia