NEMURITORUL MOZART – UNUL DINTRE CEI MAI STRĂLUCIȚI OAMENI AI PLANETEI PĂMÂNT

Wolfgang Amadeus Mozart este, fără îndoială, unul dintre cei mai cunoscuți pământeni, geniul său aducându-l pe vârfurile diamantine ale excelenței. În scurta sa viață, compozitorul austriac a compus un număr enorm de opere, cele mai multe neegalate în frumusețe și profunzime. Printre acestea se numără și cele care vor fi interpretate de Romanian Sinfonietta Orchestra, sub bagheta maestrului Horia Andreescu și avându-l ca solist pe celebrul violonist rus Alexander Sitkovetsky. Sub cupola Ateneului Român vor putea fi auzite Simfonia nr. 31 “Pariziana”, Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră în Sol Makor, DV 216 și Simfonia nr. 40 în sol minor, KV 550.

Mozart, pe numele său real Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart, s-a născut în ianuarie 1756 la Salzburg, pe atunci capitala unui principat-episcopat al Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană. 

Wolfgang Amadeus Mozart – copilărie

Tatăl său, Leopold, a fost un talentat violonist în orchestra de la curtea principelui și apreciat pentru calitățile sale pedagogice. De la cinci ani, înainte de a ști să scrie, Teophilus – în traducere “Iubitorul de Dumnezeu”, devenit mai târziu Amadeus, care în latină înseamnă același lucru – a compus câteva piese pentru pian. Pentru a arăta lumii acest miracol, părintele său îl ia într-un turneu care durează nu mai puțin de nouă ani și care străbate o mare parte a Europei. Se întoarce cu familia la Salzburg abia când împlinește 16 ani, după care intră în serviciul curților princiare sau încearcă să recâștige publicul parizian.

În cele din urmă, ajunge la Viena, capitala imperiului, dar și a muzicii clasice din întreaga lume cunoscuta. Mozart se simte în sfârșit independent și își creează un cerc de relații și înregistrează primul mare succes cu opera Răpirea din serai, fiind felicitat de însuși împăratul Iosif al II-lea cu cuvintele: o muzică prea frumoasă pentru urechile noastre. Mozart dă numeroase concerte publice și private, executând din propriile compoziții, improvizează spontan pe teme date, aplauzele nu contenesc, publicul este în extaz. Redescoperă operele lui Bach și Handel, pe care le face cunoscute publicului vienez. La sfârșitul unui concert, împăratul – prezent în sală – se ridică în picioare agitându-și pălăria și strigă: „Bravo Mozart!”.

Wolfgang Amadeus Mozart – compoziții

Între 1784 și 1786, realizează în medie o compoziție la fiecare două săptămâni, cele mai multe adevărate capodopere. Premiera operei Don Giovanni are loc la Praga și este primită de public cu entuziasm. 
Mozart pierde treptat din popularitate. Între timp, moare și protectorul său, împăratul Iosif al II-lea, cel care îl numise „compozitor al curții imperiale”. În martie 1790, dă ultimul său concert public, interpretând concertul pentru pian KV595. Compune opera Flautul fermecat, cu care obține un succes enorm. Începând din luna noiembrie a anului următor, sănătatea lui Mozart se degradează progresiv. Se pare că suferea de o febră reumatismală recurentă cu insuficiență renală. Cauza decesului nu este clară. Speculațiile nu au lipsit, suspectându-se inclusiv o otrăvire pusă la cale de rivalii lui, cum ar fi fost Antonio Salieri. Versiunea a devenit celebră și datorită filmului lui Milos Forman, Amadeus, care a câștigat nu mai puțin de opt Premii Oscar. În ziua de 5 decembrie 1791, viața scurtă a lui Wolfgang Amadeus Mozart se stinge. Avea numai 35 de ani. După un scurt serviciu divin la Catedrala Sfântul Ștefan din Viena, este dus fără cortegiu la cimitirul Sankt Marx. Mottoul lui a fost: ” Mă simt cuprins de muzică. Muzica este în mine”.

31 iulie – „Nemuritorul Mozart” – Romanian Sinfonietta Orchestra, dirijor Horia Andreescu, solist Alexander Sitkovetsky – violonist

Lasă un comentariu