LA MER, O SUPERBĂ CĂLĂTORIE MUZICALĂ OFERITĂ DE CLAUDE DEBUSSY

“La Mer”

este una dintre cele mai iubite lucrări ale compozitorului francez Claude Debussy, părintele impresionismului în muzică. Lucrarea este compusă, așa cum și-a dorit autorul, din trei schițe simfonice (Din zori până la amiază pe mare, Jocul valurilor și Dialogul vântului cu marea), cu o structură avangardistă, inovatoare şi neconvenţională.

Dacă o ascultăm azi, cu urechile noastre formate de pop/rock/etc. pare destul de adecvată, ambientală, ca o muzică de film, fără tonalităţi perimate.

Poate acesta a fost motivul pentru receptarea inițială critică a piesei, deloc măgulitoare.

Era uşor în afara structurii clasice, la acea vreme. În plus, se pare că a contat și scandalul generat de faptul că își părăsise soția pentru cântăreața Emma Barduc, motiv pentru care simpatia de care se bucurase a scăzut dramatic. Nesuportând umilinţa, doamna Debussy a încercat să se sinucidă şi nu oricum, ci trăgându-şi un glonţ în piept, ziua în amiaza mare, în timp ce se afla în Place de la Condorde. Doamna a supravieţuit, dar glonţul i-a rămas prins între vertebre toată viaţa.

În această piesă, Debussy s-a inspirat nu gândindu-se la valurile Pacificului sau ale Atlanticului, ci, mai probabil, la o locație din apropierea orășelului Eastbourne de pe coasta de sud a Angliei, unde fusese găzduit pentru un timp într-un apartament al Grand Hotel.

Cele trei mișcări ale lucrării au fost terminate în 1905, Debussy spunând că a găsit mai multă inspirație în picturile marine decât în apropierea mării.

Achile-Claude Debussy (n. 22 autust 1862 – d. 25 martie 1919) este considerat drept unul dintre cei mai influenți compozitori, autor al unui stil inovativ, cu o finisare tehnică șii cu un aer de natură poetică. Opera sa este o evadare din conceptele tradiționale. Noul stil este numit impressionism musical și face parte din mișcarea artistică manifestată mai întâi în picture și muzică.

De asemenea, este considerat a fi cel mai important compozitor pentru pian după Frederic Chopin.

 

Lasă un comentariu