GABRIEL CROITORU – violonist
Gabriel Croitoru
Gabriel Croitoru
Laureat al unor presigioase competiții internaționale precum Henrky Wieniawski, Nicolo Paganini, Tibor Varga, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate, Zino Francescatti, violonistul Gabriel Croitoru este apreciat pretutindeni pentru performanțele sale solistice și camerale de excepție. Apreciat pentru tehnica sa de însuși Yehudi Menuhin, din anul 2008, în urma câștigării concursului pentru atribuirea dreptului de folosință, cântă pe vioara făurită de Joseph Guarnerius, “del Gesu” în anul 1731, supranumită „Catedrala”, care i-a aparținut maestrului George Enescu, instrument aflat actualmente în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu”.
Gabriel Croitoru este solist concertist al Orchestrelor și corurilor Radio și al Filarmonicii „Paul Consantinescu” din Ploiești. De asemenea, deține funcția de solist cvartet, ca vioara I a Cvartetului de stat Transilvan, al Filarmonicii din Cluj-Napoca și este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică București.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Gabriel Croitoru a susținut recitaluri ca solist pe marile scene ale lumii: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, S.U.A., China, Cehia, Bulgaria, fosta U.R.S.S., Ungaria, România ș.a. A apărut, de asemenea, ca solist, în peste 800 de concerte publice, în compania unor orchestre importante, cum ar fi London Royal Philharmonic, Lucerne Chamber Orchestra, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Marseille Orchestral Ensemble, Queen Sofia Chamber Orchestra sau orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Lyon, Galicia, Salonic, Sevilla, Cannes, Nisa și numeroase orașe din România.
În ultimii ani, a participat la proiecte precum “Duelul Viorilor”, „Vioara lui George Enescu la sate”, promovând muzica de bună calitate și în localități fără tradiție muzicală. Prin interpretările sale, Gabriel Croitoru emoționează și entuziasmează publicul de pretutindeni. Frumusețea muzicii și sentimentrul sublimului se degajă în cântul inegalabilului artist grație harului său, precum și a capacității de a exterioriza puternice trăiri și stări sufletești de excepție, situate, după părerea lui Hegel, “deasupra oricărei exprimări cu ajutorul finitului”.
Împreuna cu fiica sa, Simina Croitoru și cu ansamblul Croitoru String Virtuosi, au lansat, în 2018, CD-ul intitulat “Un secol de muzică tradițională românească”, un omagiu adus creației muzicale de pe aceste meleaguri, dar și Centenarului Marii Uniri.