Diana Ionescu
Diana Ionescu
Diana Ionescu s-a consacrat pentru ”pianistică impunătoare și muzicalitate matură” (Musical Pointers) în interpretări ale capodoperelor unor epoci multiple, de la compozitori ai claviaturii baroce ca Scarlatti sau Bach, la puritatea clasică a lui Mozart, Schubert sau Mendelssohn, și până la măreția romanticilor și modernilor, ca Schumann, Rachmaninov, Debussy sau Prokofiev.
Câștigătoare a Marelui Premiu a Concursului Internațional de Pian George Enescu 2001, și ultimul pianist român care a reușit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, educator și director de festival. A fost distinsă cu Premiul Alexis Weissenberg și Premiul EWLE al Radioului Elvețian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA și Concursul Internațional Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy și Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cât și cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii românești în străinătate.
A apărut ca solistă, în recitaluri sau ca muzician de cameră pe marile scene ale lumii, ca Wigmore Hall, Purcell Room, Queen Elisabeth, Royal Festival Hall, Barbican Hall, LSO St. Luke’s, St. Martin in the Fields, Royal Opera House Covent Garden, The Sage Gateshead, CBSO Birmingham, St. George’s Bristol, Salle Flagey Bruxelles, Chapelle Reine Elisabeth, Conservatorul din Bruxelles, Teatro La Fenice Veneția, Atheneul Român, Sala Radio, Merkin Hall New York. Diana Ionescu este invitată a festivalurilor internaționale Progetto Martha Argerich Lugano, Verbier Festival, St. Prex Classics, Kammermusikfest Sylt 2014, Highgate International Chamber Music Festival, Beethoven Festival London, Newbury Spring Festival, Shakespeare Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sibiu/Hermannstadt, Kyoto Young Musicians.
Diana Ionescu a cântat și înregistrat sub bagheta unor dirijori ca Peter Stark, Paul Daniel, Jean François Antonioli, Walter Hilgers, Daisuke Soga, Tom Gauterin, Gabriel Bebeșelea, Vlad Conta, Ovidiu Bălan, Ilarion Ionescu-Galați, Cristian Brâncuși, Radu Popa, acompaniată de orchestre ca Brunel Sinfonia Bristol, Guildhall Symphony Orchestra, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Transilvania din Cluj, Filarmonica Banatul din Timișoara, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica din Iași. Între colaboratorii săi în muzica de cameră se numără Belcea Quartet, Gemeaux Quartet, Cvartetul Transilvan, Valeriy Sokolov, Dana Zemtsov, Stefan Hadjev, Pau Codina, Massimo Somenzi, Dario Bonuccelli, Daniel Palmizio, Irina Botan, Ashok Klouda, Teodora Gheorghiu, Eliana Pretorian, Vlad Maistorovici, Remus Azoiței, David Cohen, Leontina Văduva.
Artista a oferit masterclas-uri la Piano Week International Festival and Summer School, ateliere pentru amatori și copii dezavantajați la vibrate!festival – în colaborare cu Kawai Europe și predă la Universitatea Națională de Muzică București. În 2015, a fondat vibrate!festival la Brașov, un eveniment internațional annual, care explorează modalități de a împrospăta experiența ascultării muzicii clasice. Prilej de întâlniri unice ale artiștilor inovatori de talie internațională, Festivalul se adresează unui segment larg al publicului prin programe eclectice și proiecte multidisciplinare în spații consacrate și alternative.
Născută la Câmpina într-o familie de muzicieni, Diana a fost crescută în filozofia sunetului unic al Corului Madrigal, fondat și condus de unchiul său, Marin Constantin. La 7 ani, a început studiul pianului cu Sanda Bobescu, petrecând weekendurile la Sinaia, unde a fost expusă personalității muzicale a violonistului și compozitorului Constantin Bobescu. După ce a absolvit Liceul George Enescu, unde a studiat pianul cu Olga Szell, a fost admisă la clasa lui Dan Grigore la Universitatea Națională de Muzică București, unde a studiat și cu Steluța Radu, Sandu Sandrin și Dinu Ciocan. În 2003 s-a mutat în Marea Britanie, ca să își continue studiile cu Ronan O’Hora, Joan Havill și Marc Racz la Birmingham Conservatoire și Guildhall School of Music and Drama. Și-a perfecționat arta cu Viktor Merzhanov la Conservatorul Tchaikovsky de la Moscova, cu Alexis Weissenberg la Engelberg, cu Dmitri Bashkirov la Chapelle Reine Elisabeth de la Bruxelles și la Madrid, și cu Richard Goode la New York.