Publicul concertului “De la Bach la Piazzolla” va avea parte de un regal muzical greu de egalat. Un curcubeu muzical împreunează, la o distanță de aproape două secole și jumătate, sunetele divine oferite umanității de două genii. La fel cum sunt și Alexandru Tomescu și Omar Massa, care dau viață operelor lui Johann Sebastian Bach și Astor Piazzolla.
Marele muzician, compozitor și virtuoz al bandoneonului, Astor Panteleon Piazzola a revoluționat muzica de tango, cu ceea ce se numește “Tango Nuevo”, o replică modernă, dar nu mai puțin emoționantă, a tradiționalului “Tango Argentino”.
Este greu să îl cuprinzi pe genialul argentinian în câteva rânduri. Născut la Mar del Plata, pe malul Atlanticului, în martie 1921, ajunge cu familia la New York – unde începe să cânte la bandoneon. Acesta un instrument care seamănă cu acordeonul, construit de germanul Heinrich Band și devenit foarte popular în Argentina.
La 11 ani, compune primul său tango, “La catinga”. Întors pe meleagurile natale, la numai 15 ani creează grupuri muzicale. Își descoperă veleități noi. Bun pianist intră cu vitalitate în stilul muzical avangardist al epocii. În 1944, își formează o nouă trupă, cu care îl acompaniază pe Francisco Fiorentino, un artist foarte popular. Lansează împreună cu acesta 24 de melodii, multe faimoase, cum ar fi „Nos encontramos al pasar”, „Viejo ciego” și „Volvió una noche”. Tot acum înregistrază și primele tangouri instrumentale, compuse în stil tradițional. Imprimă mai bine de 30 de piese care intră în repertoriul celor mai importante orchestre argentiniene.
Pleacă la Paris, cu o bursă la Conservator. Continuă să lucreze și oferă publicului tangouri de mare succes, printre care și emoționantul “Adios Nonino” – un emoționant rămas bun după moartea tatălui său. Din 1979, compune piese pentru cântăreți și instrumentiști de valoare, precum George Mostaki, Gary Burton sau Gerry Mulligan, provocând elogiile pianistului și compozitorului american Keith Jarrett și ale unui alt celebru concetățean al acestuia, marele muzician Chick Corea. Piazzolla nu se oprește aici: compune muzica pentru mai mult de 50 de filme. Ne părăsește în 1992, dar rămâne geniul care a revoluționat un gen muzical care a cucerit nu doar spațiul latino american, ci și întreaga planetă. Compozițiile care vor vibra în Sala Mare a Ateneului Român, cum ar fi „Bruno y Salah”, „Calambre”, „Night Club 1960”, „Obivlion” sau „Libertango”, vor face din această seară una de neuitat.