Rodica Vică
Rodica Vică
Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici atât din România, cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene în anul 2010, la numai 24 de ani, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în opere din repertoriul universal.
Rodica Vică este câștigatoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzica barocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi.
În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din Romania, Indiile Galante de J.Ph. Rameau în regia celebrului Andrei Serban, la Opera Națională Română Iași.
În urma concursului Piccolo Festival del Friuli Venezia, soprana Rodica Vică a obținut rolul Marchesa Lucinda din opera La Cecchina de N. Piccini, producție ce a avut loc în vara anului 2013 în numeroase orașe din Italia, sub conducerea muzicală a reputatului dirijor Filippo Maria Bressan.
În vara anului 2014, Rodica Vică debutează internațional în rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de W. A Mozart, la Viena, în cadrul festivalului Klassik Festival Schloss Kirchstetten, urmând ca în toamna aceluiași an să deschidă Festivalul Internațional de muzică barocă din Varazdin – Croația ,alături de una dintre cele mai bine clasate orchestre de muzică barocă, Accademia Bizantina, sub conducerea dirijorului Ottavio Dantone.
În anul 2015, soprana a interpretat numeroase concerte cu programe inedite și în primă audiție alături de orchestre de renume din Austria, Italia, Germania, Romania și Croația, culminând cu debutul în recital la Teatro La Fenice din Veneția.
În vara anului 2016, Rodica Vică a fost invitată din nou în cadrul Klassik Festival Schloss Kirchstetten de la Viena, unde a fost cap de afiș în opera Don Pasquale, iar la finele anului soprana a obținut titlul de Doctor în Muzică.
În urma cercetării sale doctorale cu titlul “Stileme, influențe și surse händeliene revelate în creația de operă a lui Wolfgang Amadeus Mozart”, aceasta susține, în prima parte a anului 2017 concerte cu programe repertoriale Händel vs. Mozart, în România, Ungaria, Germania, Bulgaria și Austria. În septembrie, soprana a revenit la Festivalul George Enescu pentru un concert alături de Sinfonietta Wien, iar la sfârșitul anului a înregistrat, în premieră mondială, lucrarea enesciană Strigoii, alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeșelea.
La începutul anului 2018, Rodica Vică a revenit în România, la Cluj-Napoca, pentru Missa in do minor de W. A. Mozar,t iar în martie a fost pentru prima oară alături de Musica Ricercata în Festivalul de muzică veche din Budapesta.
La finalul lunii noiembrie, alături de țiterista austriacă Barbara Laister- Ebner, soprana lansează un proiect multicultural unic în lume, o colecție internațională de cântece de leagăn, lansare ce are loc la Musikverein, Viena.
Anul 2019 îi aduce sopranei multe evenimente inedited, printre care debuturi la Auditorio Nacional di Musica, Madrid și la Konzerthaus Berlin, cu premiera absolută a oratoriului enescian Strigoii.
După un mentorat de 12 ani cu soprana Eleonora Enăchescu, Rodica Vica se află în prezent sub îndrumarea profesională a sopranei Krassimira Stoyanova.
Sursa: http://www.rodicavica.com/