Piotr Ilici Ceaikovski – Simfonia nr. 5, op. 64

Simfonia nr. 5 în E minor , Op. 64 de către Piotr Ilici Ceaikovski a fost compusă între mai și august 1888 și a fost pentru prima dată interpretată la Sankt Petersburg la Teatrul Mariinsky pe 17 noiembrie din acel an cu dirijarea lui Ceaikovski. Este dedicat lui Theodor Avé-Lallemant .

Cea de-a cincea simfonie

a fost compusă în 1888, între Simfonia Manfred din 1885 și schițele pentru o simfonie în E-flat , abandonate în 1892 (în afară de materialul recuperator de la prima sa mișcare pentru un Allegro Brillante pentru pian și orchestra un an mai târziu ). În ceea ce privește simfoniile numerotate, cea de-a 5-a simfonie a lui Ceaikovski a fost compusă între a 4-a , încheiată cu zece ani mai devreme și a 6-a , compusă 5 ani mai târziu, în anul morții compozitorului.

Programul

Spre deosebire de cei doi predecesori, Simfonia 5 nu are un program clar. La 15 aprilie 1888, aproximativ o lună înainte de a începe să compună simfonia, compozitorul a schițat un scenariu pentru prima sa mișcare în carnetul său, conținând „… o demisie completă înaintea destinului, care este aceeași cu predestinarea nesemnificativă a destinului. .. „Cu toate acestea, este incertă cât de mult din acest program a fost realizat în compoziție.

Structura ciclică

Ca și simfonia nr. 4 , a cincea este o simfonie ciclică , cu o temă principală recurentă. Spre deosebire de al patrulea, cu toate acestea, tema este auzită în toate cele patru mișcări, o caracteristică pe care Ceaikovski la folosit mai întâi în Simfonia Manfred , încheiată cu mai puțin de trei ani înaintea celui de-al cincilea.

Unii critici, printre care și Ceaikovski însuși, au considerat că finalul este nesincer sau chiar crud. După cea de-a doua interpretare, Ceaikovski a scris: „Am ajuns la concluzia că este un eșec”. În ciuda acestui fapt, simfonia a devenit una dintre cele mai populare opere ale compozitorului. Cea de-a doua mișcare, în special, este considerată a fi clasică Ceaikovski: bine artizată, colorat orchestrată și cu o melodie memorabilă pentru cornul solo.

Posibil pentru expunerea foarte clară a ideii de „victorie supremă prin conflicte”,

al cincilea a fost foarte popular în timpul celui de-al doilea război mondial , cu numeroase înregistrări noi ale operei și multe spectacole în acei ani. Una dintre cele mai notabile interpretări a fost reprezentată de Orchestra Radio din Leningrad în timpul asediului de la Leningrad . Conducătorii orașului au ordonat orchestrei să-și continue performanțele pentru a menține spiritele ridicate în oraș. În noaptea de 20 octombrie 1941 au interpretat Simfonia nr. 5 a lui Ceaikovski la Sala Filarmonicii din oraș și au fost transmise live la Londra.Odată cu începerea celei de-a doua mișcări, bombe au început să cadă în apropiere, dar orchestra a continuat să joace până la nota finală. De la război a rămas foarte popular, dar a fost oarecum eclipsat în popularitate de către Symphonies al patrulea și al șaselea.

Reacția critică

la locul de muncă a fost amestecată, cu un anumit entuziasm în Rusia . Berezovski a scris: „Cea de-a cincea simfonie este cea mai slabă simfonie a lui Ceaikovski, dar totuși este o lucrare izbitoare, ocupând un loc proeminent nu numai între producția compozitorului, ci și în rândul operelor rusești în general … experiență spirituală întunecată. ”

La prima interpretare a simfoniei din Statele Unite,

reacția critică, mai ales în Boston , a fost aproape unanim ostilă. Un comentator pentru Boston Evening Transcript , 24 octombrie 1892, scria:

„Din cea de-a cincea Simfonie a lui Ceaikovski, nu știm ce să spunem … În finală avem toată furia neîntemeiată a cazacului, care se răscoală pentru fapte de atrocitate, împotriva tuturor sterilității stepeirusești . Perorarea furioasă nu seamănă cu nimic atât de mult ca o hoardă de demoni care se luptă într-un torent de brandy, muzica în creștere drunker și drunker. Pandemonium, delirium tremens, raving, și mai presus de toate, zgomot mai rău confuz!

Recepția din New York

a fost puțin mai bună. Un recenzent pentru Curierul muzical , 13 martie 1889, a scris:

„În cea de-a cincea simfonie a lui Ceaikovski … unul căutat în zadar pentru coerență și omogenitate … în ultima mișcare, sângele lui Calmuck al compozitorului a obținut tot mai mult de la el, iar sacrificarea, groaznicul și sângeros, .“

Utilizări ale simfoniei

Cea de-a 5-a simfonie a fost folosită în 1933 de coregraful de origine rusă Léonide Massine pentru primul balet simfonic Les Présages . Puriștii muzicali s-au opus folosirii unei lucrări simfonice serioase pentru un balet.

Pasajele din această simfonie au fost folosite în filmul din 1937 Maytime , cu Jeanette MacDonald și Nelson Eddy . Muzica apare nu numai în scorurile de fundal, ci și sub forma unei pastițe cântate de Herbert Stothart ca o operă franceză intitulată Czaritsa , compusă de personajul Trentini pentru soprana de plumb (MacDonald).

„Adio, Amanda”,

scris de Cole Porter pentru filmul lui Spencer Tracy din 1949 și filmul lui Katharine Hepburn, Adam’s Rib, desenează liber din a patra mișcare a celei de-a 5-a Simfonii a lui Ceaikovski.

Se presupune că un fragment al temei „soarta” este citat de Dmitri Șostakovici în Simfonia sa nr. 7 din tema „invazie” a primei mișcări. Aceasta ar trebui să însemne că forța distructivă este de origine rusă, astfel că mesajul care stă la baza lui Leningrad este la fel de mult anti-Stalin ca anti-Hitler. Cu toate acestea, această afirmație este aproape imposibil de fundamentat în practică.

A doua mișcare a fost prezentată în filmul Lucas (1986).

O parte din cea de-a doua mișcare a primit versuri în limba engleză sub titlul Moon Love , înregistrată de Glenn Miller și Chet Baker, printre altele. Un aranjament instrumental a fost înregistrat de George Greeley în albumul său din 1960, Warner Bros. , Concertele populare de pian ale marilor teme de dragoste ale lumii (LP).

Cântecul pop din 1959, „I’ve Come of Age”, a fost adaptat din faimoasa temă a celei de-a doua mișcări.

Începutul piesei Annie de John Denver

este aproape identic cu prima temă a cornului din cea de-a doua mișcare, dar se pare că acest lucru a fost neintenționat și doar a subliniat Denver de producătorul său,Milt Okun. Denver a cântat-o în limba rusă într-un concert din 1985, iar primele cinci note ale porțiunii rusești din cântec și temă au aceleași ritmuri.

Un aranjament al celei de-a doua mișcări a fost folosit într-o reclamă proeminentă australiană din anii 1970 pentru țigări Winfield, cu sloganul Oricum, au un Winfield cântat de un cor în tema centrală a mișcării. Anunțurile au fost prezentate de Paul Hogan , care a folosit de asemenea aranjamentul ca temă pentru spectacolul său de aventură australian.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile urmăriți-ne și pe:
🌐 www.lanto.ro
Instagram: https://goo.gl/gE2oD5
Youtube: https://goo.gl/Bpna2G
Twitter: https://goo.gl/CgZKVz

Photo credit: gettyimages

Lasă un comentariu