Ștefan Horvath

Ștefan Horvath

Ștefan Horvath

Stefan Horváth sa născut în 1974, într-o familie de muzicieni din România. La vârsta de patru ani, a primit primele sale lecții de vioară. A început studiile la Liceul de muzica din Cluj-Napoca. Continuă educația muzicală   la Conservatorul National Supérieur de Lyon, clasa profesorului Csaba Peter, apoi la Universitatea de Muzică din București, alături de maestrul Stefan Gheorghiu.

In anul 2005, Stefan Horvath obține, cu distincție, diploma de solist, sub îndrumarea profesoarei Adelina Oprean, la Academia de Muzică din Basel. In perioada studiilor, a luat parte la cursuri de măiestrie susținute de violoniștii Pinchas Zukerman, Stefan Ruha și Sándor Vègh.

Stefan Horvath este laureat al concursului internațional “George Enescu”  ediția 2001, al Concursului Internațional “Jeunesses Musicales”  (1998), obține premiul “Eugene Sârbu” in anii 1995 si 1996, Premiul “Sándor Végh” 1994, precum și alte premii în competiile naționale Timișoara, Ploiești, Brașov si Baia Mare.

În perioada 1996-2000, Stefan Horvath a fost concertmaestru al orchestrei “Filarmonie der Nationen”. În anii 2001-2004, a fost ocupa aceeasi pozitie cu orchestra de cameră “I Sedici”. In perioada  2005 -2016, Horvath este al doilea concertmaestru al Orchestrei “Sinfonieorchester Basel”. El este concertmaestru invitat al orchestrelor “Orchestre de la Suisse Romande” Geneva, “Berner Symfonieorchester”,”Sinfonieorchester Biel”.

In calitate de solist, Stefan Horvath susține concerte alături de  Orchestra Națională Radio București, Orchestra Filarmonica din Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Giurgiu,  Oradea, Timișoara, Satu-Mare, Philharmonie der Nationen (Germania), orchestra Europeea Mediterranea (Spania), Sinfonieorchester  Basel, și Musica Antiqua Basel. In 2011, in cadrul Festivalului “Viori de colectie”, de la Sala Radio, interpreteaza doua concerte pe vioara Guarnieri del Gesu, instrument aflat in proprietatea Del Gesú Foundation.

In 2015, este prezent la master-class-ul cu participare international Muzica la Altitudine, in Bucovina, unde tinerii muzicieni au avut oportunitatea de a studia tehnici de instrument si interpretare atat de la Stefan Horvath, cat si de la violoncelistul Razvan Suma.