Roxana Gheorghiu

Roxana Gheorghiu

Roxana Gheorghiu

 ROXANA GHEORGHIU – pianist

Roxana Gheorghiu începe studiul pianului la vârsta de patru ani în orașul natal, Iași, devenind, în 1961, elevă a Liceului de Muzică și Arte Plastice, iar din anul 1967, eleva Liceului de Muzică nr. 1 din București, al cărei absolventă este în 1973, la clasa profesorului Zoei Popescu Șarpe. În 1971 și 1972, participă la cursurile internaționale de la Weimar, unde studiază cu profesorii Guido Agosti (Italia) și Helene Boschi (Franța). Urmează cursurile Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din București, la clasa profesorului și pianistului Gabriel Amiraș.

După absolvirea Conservatorului, își începe cariera didactică, fiind mai întâi profesoară de pian la Liceul de Muzică “George Enescu” din București, iar din 1992, este lector universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică din București.

Cu un repertoriu cameral și concertistic bogat, în care se regăsesc numeroase creații ale compozitorilor Johann Sebastian Bach, Dinu Scarlatti, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwigh van Beethoven, Frederic Chopin, Frantz Liszt, Robert Schumann, Felix Mendelssohn-Bartholdy, George Enescu, Paul Constantinescu, Roxana Gheorghiu a fost solicitată să susțină concerte și recitaluri – solo sau în diverse formule – pe scenele tuturor filarmonicilor din țară, dar și în Grecia, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Spania, Ungaria și fostul URSS.

Împreună cu soțul său, celebrul artist interpret și compozitor Valentin Gheorghiu, formează un duo de mare succes (la două piane sau patru mâini), prezent pe scene de concert din România și din străinătate. “Să împarţi scena cu aceeaşi persoană cu care împarţi viaţa personală nu este deloc uşor. Dar să realizezi alături de aceasta unul din cele mai apreciate duo-uri pianistice din România reprezintă o dovadă de maturitate artistică, de pasiune şi devotement”, scria despre cei doi cotidianul Adevărul.

În anul 1994, alături de soțul său şi împreună cu Orchestra Naţională Radio, a înregistrat Concertul în Fa major pentru două piane şi orchestră de W.A. Mozart.

În același an, i-a fost conferită Medalia Festivalului și Concursului Internațional “Dinu Lipatti”, iar în 2002, de către Primăria Municipiului Ploiești,  “Diploma de excelenţă”, cu prilejul semicentenarului Filarmonicii “P.Constantinescu”.

Fiica celor doi, Valentina, este și ea o pianistă consacrată, cu recitaluri pe mari scene și participare la numeroase competiții naționale și internaționale.