Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeșelea

Admirat pentru entuziasmul şi muzicalitate sa, Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind “unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011).

 

Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca. Pe lângă această poziție, în stagiunea actuala si în cele viitoare va fi la pupitrul unor orchestre precum Philharmonia Orchestra din Londra, Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Ulster Or­chestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlan­ov”, Tchaikovsky Symphony Orchestra Moscova, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra. În Romania, Gabriel Bebeșelea dirijeaza în mod regulat orchestre precum Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Naţion­ală Radio, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica de Stat Sibiu.

 

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat, în premieră mondială, un CD cu “Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” și ora­toriul “Strigoii” de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018.

 

Dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră din România aflat într-o astfel de postură. În 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj.

În 2011, a câștigat premiul întâi al concursului de dirijare “Jeuness Musicales” (București, 2011). În cad­rul Premiilor Operelor Naţionale Române din 2014, lui Gabriel Bebeșelea i-a fost decernat premiul pentru “Cel mai bun dirijor”. În același an, a fost semifinalist al concursului de dirijare “Donatella Flick“ al Orchestrei Simfonice din Londra. El este și câștigător al premiului întâi la concursul Lovro von Matacic (Zagreb – Croația, 2015). De asemenea a fost semifinalist al concursului  “Gustav Mahler” (Bamberg – Germania, 2016).

În 2018, Gabriel Bebeșelea și-a obținut doctoratul cu “summa cum laude” la Universitatea Națională de Muzică București, pentru teza sa de doctorat “Cercetarea manuscriselor compoziționale, premisa și miza interpretării conducerii”, sub îndrumarea profesorului Dan Dediu. El a absolvit si studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena, la clasa profesorului Mark Stringer.

Sursa: https://www.gabrielbebeselea.com/