CONCERTUL PENTRU CORN ŞI ORCHESTRĂ DE HERBERT WILLI, UN OMAGIU ADUS NATURII

Austriacul Herbert Willi, unul dintre cei mai buni compozitori contemporani europeni, a oferit iubitorilor de muzică, în urmă cu doar un deceniu, unul dintre cele mai frumoase cicluri de concerte, în care celebrează splendorile naturii montane din Montafon.

Dintre cele patru, pe scena Ateneului Român va fi interpretat  “Aeon”, concertul pentru corn şi orchestă, ultimul din serie, terminat în 2007. Excepţională în această seară a Festivalului Internaţional Vară Magică din acest an este prezenţa lui Stefan Dohr, prim solist al Filarmonicii din Berlin şi unul dintre cei mai buni artişti din lume care cântă la acest instrument.

Creaţia lui Herbert Willi, născut în 1956 în localitatea austriacă Bludenz –Voralberg, include opere, opere orchestrale şi muzică de cameră pentru diferite ansambluri şi lucrări solo.

Ciclul Montafon, compus din patru părţi: “Eirene” – Concertul pentru trompetă şi (2001),” Ego eimi” – Concertul pentru fluier, oboi şi orchestră (2002-2003), Concertul pentru clarinet şi orchestră (2005-2006) şi „Aeon” – Concertul pentru corn şi orchestă (2007).

Ciclul de concerte este inspirat şi numit după peisajul montan din Volarlberg, unde trăieşte compozitorul.

Operele lui Herbert Willi au fost interpretate de orchestre şi ansambluri celebre din întreaga  lume. Muzicianul a fost timp de trei ani bursier al statului austriac pentru compozitori şi beneficiar al bursei Rolf Lieberman. El a primit premiul pentru tineri compozitori al Fundaţiei Ernst von Siemens.

Willi, localnicul din St. Anton im Montafon, consideră procesul de compoziție ca transcriere a percepțiilor interioare provenite din imagini ale naturii, ale viziunilor și experiențelor structurale în forma muzicală. Compozitorul funcționează ca un călător care simte sunetul iscat din tăcere și își folosește abilitățile tehnice pentru a captura aceste sunete şi a le transpune în formă muzicală, făcându-le tangibile pentru ascultător.

 

Lasă un răspuns