CAMILLE SAINT-SAËNS, UN GENIU AL EPOCII ROMANTICE

Camille Saint-Saëns, autorul Concertului nr. 3 pentru vioară și orchestră, care va fi interpretat de membrii Orchestrei Naționale de Tineret a Franței, sub bagheta dirijorului Fabien Gabel, a fost un compozitor de geniu al epocii romantice, un strălucit pianist și organist, redutabil muzicolog și critic. La vârsta de doi ani și jumătate, cânta deja la pian, iar la trei ani a compus prima sa piesă. Manuscrisul autograf al acestei compoziții, datat 22 martie 1839, se păstrează astăzi la Conservatorul din Paris.

A debutat oficial la vârsta de zece ani, interpretând “Concertul nr. 15” pentru pian de Mozart, piese de Handel, Hummel și Bach. Se oferea, în fața unui public pretențios, să interpreteze fără partitură oricare dintre cele 32 de sonate pentru pian ale lui Beethoven. Dintre cele 12 opere ale sale, celebră – și prezentă astăzi în mari teatre ale lumii – este “Samson și Dalila”, compusă în 1877.

Piese instrumentale precum “Lebăda” sau „Dansul macabru” sunt foarte iubite de melomanii sensibili la romantism. Creația sa cuprinde însă multe alte compoziții sublime, mai puțin cunoscute publicului, precum „Septetul pentru pian, trompetă și corzi”, „Sonata pentru vioară în re minor”, „Simfonia 3 în do minor (Orga)” sau concertele pentru vioară (în si minor) și violoncel (în la minor).

Printre elevii săi s-a numărat și  Gabriel Fauré, al cărui elev a fost, mai târziu, Maurice Ravel. Ambii au fost puternic influențați de Saint- Saëns, pe care îl venerau ca pe un geniu.

 

Lasă un comentariu